Ремонтираме АЕЦ „Козлодуй“ с части от „Шкода“

Техномания
11:08 - 11 Април 2022
1922
Ремонтираме АЕЦ „Козлодуй“ с части от „Шкода“

Ремонтите на АЕЦ „Козлодуй“ ще могат да се правят с части, доставени от чешката фирма „Шкода“ Това каза в ефира на БНТ атомният физик проф. Д-р Георги Касчиев.

Преди 2 седмици делегация на централата е била на посещение в главния офис на чешката фирма и са били изяснени възможностите за доставки.

„Нещата изглеждат много обнадеждаващи. Български експерти ще отидат и в АЕЦ „Темелин“, където има същите блокове като нашите, за да се координират програмите и усилията на двете централи, за да се посрещнат те тези предизвикателства (породени от войната - б. р.)“, каза експертът. Според него има гаранции з качеството на частите, защото „Шкода“ е един традиционен производител на ядрено оборудване и с много добър имидж. Той припомни, че предишните доставени през 1990 г. реактори и друго оборудване за забатачения проект за АЕЦ „Белене“ са били произведени именно в Чехия

По думите му досега „Росатом“ и неговите подразделения досега коректно са изпълнявали договорите си с българи. Според него обаче, както тази руска фирма и „Газпром“ се явяват инструменти в геополитическата стратегия на Кремъл.

„Стана ясно, че особено при тази война трябва да се разнообразят доставките, както на свежо гориво, така и резервни части. Единият блок ще премине на гориво от друг доставчик ще премине вероятно от 2024 г., но при условие ,че всичко върви наред с изследванията, доказващи нормалното му използване.

Дотогава в складовете на централата има заредено достатъчно гориво за няколко години напред. Няма риск да се спре работата на реакторите поради липсата му. Дори за тази година е потвърдена доставката на гориво за следващия месец, за пети блок, който ще бъде спрян след около 2 седмици за презареждане“, смята проф. Касчиев.

Той коментира и проблемите с отработеното ядрено гориво, което трябва да се изпраща в Русия за специална обработка. „По принцип с управление на отработеното гориво имаме тежко наследство от ГЕРБ.

Хранилището за средно и нискоактивни отпадъци, което трябваше да е готово 2015 г. не е било направено. Пускът е отложен за 2020 г., но и този срок не е спазен. Сегашните анализи показват, че ще бъде пуснато през 2024 г. или през 2025 г.

Относно хранилището за високоактивни отпадъци са направени първоначални изследвания през 2010-2011 г., но след това нищо не продължено. За това и там ще трябва се работи отначало. Освен това по отношение на отработеното гориво, след 2015 г. е допуснато въпиещо неизпълнение на изискванията на стратегията.

Вместо да се изпратят за преработка минимум 240 тона, са изпратени 26,5 т. В резултат количеството на отработеното гориво вместо да намалява се увеличило с около 116 т. Вината е на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Причината е некомпетентност и безотговорност, без никакво съмнение.

Сега се вижда, когато условията са много трудни да се планира, дали ще може да се продължи сътрудничеството с Русия, за да изпращаме отработеното гориво там, се вижда колко безотговорно е постъпено. Сегашното ръководство на АЕЦ „Козлодуй“, въпреки негласната забрана на министър Петкова е взело необходимите мерки и превозването на отработено гориво е започнато 2020 г. и през 2021 г. са изпратени 3 транспорта.

За тази година са планирани също два за Русия. Получени са и съответните разрешения от Европейската комисия. Имаме договор с руската страна. Засега корабите с отработено гориво, както и с резервните части за ядрената енергетика са изключени от санкциите на ЕС.

Много е вероятно още другия месец първият транспорт за Русия да бъде осъществен. Не е възможно да се прогнозира дали руснаците няма да откажат. Дори всички планове да пропаднат има опция до 2032 г. ще можем да складираме старо гориво. Вторият вариант е да се проведат преговори с Франция за преработката му в техните заводи“, каза още проф. Касчиев.

Експертът припомни още, че стратегията за управление на горивото, най-вероятно поради безотговорност, не е била осъвременена през 2020 г. „Още преди това е имало забележки от ЕК за това, че в стратегията не са отразени много от целите на съответната евродиректива.

Поради невзетите е започнато прилагане на наказателна процедура.

Има и втора нейна фаза и сега разработвайки новият вариант на стратегията се стараем да изчистим всички въпроси, така че да може да предотвратим последната фаза на наказателната процедура.

За „Сега“ бившият директор на АЕЦ-а и ексшеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов каза, че централата не е задръстена с отработено ядрено гориво. „Отработеното ядрено гориво се транспортираше от АЕЦ-а от затворените 3-ти и 4-ти блок по споразумението с руската фирма „Маяк“. То вече е изкарано и занесено.

През 2019 г. се подписа споразумение за пети и шести блок, за което имаме разрешение от ЕК. Причината е, че по регламента на ЕС, нямаме право да транспортираме ядрено гориво извън общността. Не знам какво количество е закарано в Русия от пети и шести блок, но със сигурност не е задръстено хранилището“, добави той.

По думите му, няма прекъсване на контактите с Курчатовския институт в научната област, но ситуацията си е проблемна, заради затруднените пътувания. Николов припомни, при преработка на отработеното гориво от него се извличат плутония и изотопите на урана, след което то се превръща в остъклена маса и се връща в България.

По думите му обаче, досега не е върнато нищо, защото няма подписано споразумение по какъв начин да се транспортира обратно. Той потвърди и възможността за преработка на отработено ядрено гориво и във Франция.