Ремзи, изпрал 700 000 лева от маратонки ментета, остава в килия

Родителите на измамника също не видяха свобода

Крими
21:53 - 25 Януари 2021
3396
Ремзи, изпрал 700 000 лева от маратонки ментета, остава в килия

29-годишният Ремзи Ябанджъ, обвинен с брат си Исмаил в пране на над 700 000 лева за продажба на маратонки менте, остава в ареста. Компания там ще му правят майка му Сабре и баща му Неджати. Исмаил е обявен за издирване, но според защитата на задържаните той е Турция, защото там се лекувало болното му дете.

Схемата с маратонките менте беше разбита при спецакция на полицията и прокуратурата. Основният обвиняем е Ремзи, който е на 29 г. "Колко хора от малцинствата са образовани като него", попита адвокатът му Генчо Димов. И изтъкна, че клиентът му не е осъждан, грижел се за болната си жена и двете им малки деца.

Според прокуратурата маратонките менте с марки "Адидас", "Пума" и "Найк" идвали от Турция и са държани в склад на бул. "Шести септември" и в гараж в кв. "Тракия". Друг мъж - Александър Атанасов, намирал клиенти в сайтове и занасял поръчките до куриерски фирми. Срещу това получавал по 10 лева на ден.
Други двама – Неджип Тасим и майка му Пенка Тодорова, декларирали пред куриерите, че са изпращачи на стоката и получавали срещу това възнаграждение по 20 лева дневно.

Схемата действала от юни 2018 до 21 януари т.г. и по нея четиримата спечелили над 600 000 лева за тези години. Парите отивали във фирми на Исмаил Ябанджъ. Когато достигнели прага от 50 000 лева, ги закривали, разпределяли си печалбите и така изпирали парите. Вдигнали два палата в "Столипиново" и обреден дом.
Адвокатът на Сабре Николай Гунев изтъкна, че органите на реда иззели 20 кутии с 20 чифта маратонки. Ставало дума за не повече от 20 000 лева.

Адвокатите пледираха, че тримата задържани няма да се укрият или да извършат друго престъпление. Исмаил декларирал, че другата седмица щял да се прибере в България. Магистратите обаче им наложиха най-тежката мярка. Определението подлежи на обжалване.