Репресия заради Кремъл? Бунт в БНР срещу освобождаването на диригента украинец Марк Кадин

Нещо за четене
12:53 - 18 Май 2022
3909
Репресия заради Кремъл? Бунт в БНР срещу освобождаването на диригента украинец Марк Кадин

Маестро Марк Кадин да остане главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР и договорът му да бъде продължен, вместо да бъде обявяван конкурс за поста. За това настояват музикантите от оркестъра в писмо до генерания директор на БНР Милен Митев, Управителния съвет на медията, СЕМ и министъра на културата Атанас Атанасов, научи Lupa.bg. Роденият в Украйна Кадин ръководи вече 5 години оркестъра и договорът му изтича през тази година.

Музикантите от Симфоничния оркестър на БНР са изключително доволни от шефа си и искат той да остане. Ръководството на националното радио обаче е решило да го освободи, като организира конкурс за диригентското място. Решението вече е било съобщено от Митев на среща с работещите в оркестъра. Конкурсът още не е обявен официално, като очакванията са това да се случи след края на музикалния сезон през юни. 

Марк Кадин е роден в Украйна в семейство с музикални традиции и още в детството си започва да свири на кларинет. Музикалното си образование получава в Москва - в Музикално училище „Гнесини“ и в Руската музикална академия. През 1990 г., като студент, Марк Кадин вече е помощник диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър „Млада Русия“ и на Московския ансамбъл за съвременна музика. По-късно става асистент-диригент на Оркестъра на Московското радио. Кариерата му преминава през Руския национален оркестър, Държавния камерен оркестър „Московски виртуози“, Симфоничния оркестър на Красноярск. Гост-диригент е на редица симфонични оркестри в Европа, Азия и Южна Америка. Първият му гастрол в България е през 2003 г. През годините е работил няколко пъти и със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, а от септември 2017 г. е негов главен диригент.

В коридорите на БНР се говори, че причината договорът на Марк Кадин да не бъде продължен е неговата остра позиция срещу войната на Русия срещу Украйна.

Писмото в защита на диригента е подписано от огромната част от около стоте щатни музиканти в оркестъра на БНР. В писмото се обръща внимание, че за 70 г. дейност на симфоничния оркестър няма случай неговият главен диригент да е назначен след конкурс, а това винаги е ставало с покана – преди към известни български диригенти, а преди пет години и към чуждестранен. Припомнят се и добрите неща, които Кадин е направил за развитието на оркестъра.

Ето и пълния текст на писмото на оркестрантите в БНР:

Уважаеми госпожи и господа,

Обръщаме се към вас по повод предстоящото изтичане на трудовия договор на Главния диригент на СО на БНР, г-н Марк Кадин.

Ние, оркестрантите от Симфоничния оркестър, искаме да изразим своето мнение за изминалите пет години съвместна работа с нашия настоящ диригент. Това беше действително труден период за всички нас, поради редица обективни обстоятелства - ниски заплати, малко странични участия на оркестъра, няколко смени на директори на Музикалната къща, а накрая и пандемията COVID 19.

Въпреки всичко това Марк Кадин не само остана при оркестъра, но се превърна във фактора, създаващ необходимата за творческата ни дейност атмосфера - спокойствие, взаимно уважение, не толериране на интриги от вътрешно и външно естество, и най-вече - изключително професионално отношение към нашата дейност.

През тези години имахме концерти, които включваха рядко изпълнявани произведения и прекрасни солисти, много от които млади, изгряващи таланти, лауреати на международни конкурси. Участвахме и във всички български фестивали, макар и в условията на пандемия. Марк Кадин организира и турне на оркестъра в Южна Корея, което беше отразено с блестящи рецензии.

По отношение на звукозаписната работа, която е нашата основна дейност, Марк Кадин показа много прецизност и умения, чрез които успя да надгради досегашната практика на Симфоничния оркестър. Това може да се чуе от направените в този период записи, предимно на музика от български композитори.

През целия този пет годишен период Марк Кадин работи постоянно и неотлъчно с оркестъра - професионално, с нужното уважение и разбиране. Изградихме помежду си доверие на едно изключително ниво – и в професионален, и в човешки аспект. Можем да кажем, че към момента има необходимата синергия между оркестър и диригент. Излишно е да ви убеждаваме колко важно е това за нашата творческа дейност.

В тази връзка, считаме за крайно неприемлива идеята да се прави конкурс за Главен диригент поради следните причини:

За над 70 години от създаването си досега, такъв прецедент няма - винаги са канени изявени български диригенти, а за първи път преди 5 г. и чуждестранен.
Световната практика, засягаща подобни на нашия състави е същата - да се канят прочути, доказали се имена.

Недопустимо е външно жури, свързано с Министерство на културата, което няма отношение към спецификата на нашата работа, да оценява качествата на кандидата за главен диригент, прокарвайки конюнктурни или политически интереси.

Като имаме предвид принципно сложните взаимоотношения между диригент и оркестър и оценявайки високо съвместната ни работа досега, изразяваме нашето категорично желание договорът на Главния диригент на СО на БНР г-н Марк Кадин да бъде продължен. Нека не разваляме нещо хубаво, доказало се във времето. Нека, на фона на хронично ниските заплати, запазим добрата атмосфера на взаимно уважение, доверие и професионална колаборация между най-голямата структура в БНР и нейния творчески ръководител.