Решават мерките за София днес

Шефът на РЗИ: Последни затваряме училищата, първи ги отваряме

Общество
10:19 - 12 Януари 2022
3566
Решават мерките за София днес

Областният софийски щаб заседава днес, за да вземе решение дали столицата попада под ударите на нови, по-строги антиковид мерки. Междувременно шефът на РЗИ д-р Данчо Пенчев обяви, че лично той ще предложи училищата, детските градини и яслите да затворят последни, а първи да бъдат отворени в случай на нов локдаун. 

„Дифузното разпространение на този щам хвърля фокуса върху детските колективи – детски градини, ясли, училища. Моето лично мнение и това, което ще предложа, е училищата да се затварят последни и да се отварят първи“, каза той пред Би Ти Ви на фона на рекордните над 7000 новозаразени за 24 часа. 

Да не забравяме обаче, че при развитие на заболяването те може сами да се затворят. При достигане на 20% заболели в училище автоматично се излизаше във ваканция по време на миналата вълна. Другото важно нещо е какво ще реши МОН – дали ще има онлайн, или присъствено обучение, заяви още Пенчев. 

Попитан дали София ще бъде затворена при продължаващото разпространение на омикрон варианта и увеличаването на дела положителни тестове с всеки изминал ден, той отговори: „Това е последният етап на мерките, който бих предприел“.