Решават удължаването на извънредното положение по тъмно

Топ
16:37 - 03 Април 2020
1840
Решават удължаването на извънредното положение по тъмно

Парламентът ще вземе решението си за това дали да бъде удължено извънредното положение в страната заради кризата с коронавируса до 13 май, както предлага правителството, по тъмно тази вечер. 

Гласуването ще се извърши след края на обсъждането на всички точки от програмата за днес, след като депутатите по-рано приеха нови правила за работата си. Според тях вотовете по законите ще се извършват 30 минути след разискванията по график, като народните представители ще бъдат разделени на две групи в пленарната зала, а след това секретарите ще обобщават данните от електронната система.

Ние осъзнаваме, че спорът е за две седмици. Този срок е политическа и историческа наносекунда, но вероятно за болестта е цялото й приложение от заразата до смъртта на някой, който е уязвим, обоснова се след края на дебатите финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че в закона за извънредното положение са разписани правила и норми, които определят поведението на институциите и бизнеса в това време. Някои от тях са в полза на обществото, дори мярката за запазване на заетост е фиксирана, обясни той.

Ние понасяме своята политическа отговорност за този срок, дано да е достатъчен, коментира той. И поиска удължаването на извънредното положение да бъде подкрепено не заради извънредните мерки на правителството, а заради това, че законът ще действа с ясна предвидимост по отношение на стопанските субекти, по отношение на правата на гражданите.

Иначе депутатите ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система в НС, а по време на обсъжданията в залата ще има не повече от 1/4 от всички 240 депутати. Регистрацията на народните представители ще става час по-рано от старта на заседанията. 

Това са част от новите правила, по които ще работи парламентът по време на извънредното положение. Новите текстове предвиждат внесените законопроекти да се разглеждат само от водещата комисия, а не от няколко комисии, както беше досега. 

Председателят на НС ще определя началния час на гласуването, като той не може да е по-малко от 30 мин. след края на разискванията.

Депутатите ще се разделят на две групи и ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система, а резултатите ще се обобщават от секретарите в парламента.

Срокът за внасянето на писмени промени в законите, приети на първо четене, ще бъде 24 часа. На второ четене депутатите отново ще гласуват по график, разделени на две групи. Гласуването на всяка групa ще е глава по глава, раздел по раздел или текст по текст до изчерпване съдържанието на съответния доклад за второ гласуване и на направените по време на разискванията предложения. 

Разискванията по новите правила продължиха повече от час при строги мерки - депутатите сядаха на разстояние, някои дори останаха прави, а трибуната се дезифекцираше непрекъснато. 

Вносители на приетите днес промени в правилника на НС са Красимир Ципов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Красимир Ципов заяви, че се създават правила за работа в съответствие с препоръките на Националния оперативен щаб и призова да се подкрепи предложението. От БСП се обявиха против и обвиниха управляващите в опит да се попречи на работата на парламента. Кристиан Вигенин посочи, че се търси начин как отново да се разпусне парламентът, макар и за няколко дни.

От ДПС напомниха, че причината да не се мине към онлайн заседания на парламента е, че няма консенсус дали се нарушава конституцията. "Питахме конституционалисти за дистанционното гласуване и има разнопосочни мнения. Някои казаха, че е възможно при определени условия. След като нямаше консенсус това да се случи, очевидно ще работим така. Нямаме никакво намерение да поставяме под заплаха работата на органа, осигуряващ българската демокрация", добави Йордан Цонев.