Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро

Работна група „Защита на потребителите“ ще следи преизчисляването на цените

Актуални новини
14:07 - 05 Март 2021
5197
Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро

1 януари 2024 г. е точната дата, на която ще започнем официално да се разплащаме с евро по магазините. Това е индикативната дата за влизане на България в еврозоната.

Тя е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, пише "Труд". 

До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България.

Съпредседатели на Съвета ще бъдат министърът на финансите и управителят на БНБ, предвиждат още промените. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре.

Ще бъде инициирана и кампания за „Честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.