Решено: Защитават 35%  от обработваемите площи

Министър Порожанов увери, че през новия активен сезон ще бъдат създадени нови две регионални дирекции

Новини
14:24 - 22 Март 2019 (обновена)
2011
Решено: Защитават 35% от обработваемите площи

Нови две регионални подразделения ще бъдат създадени към Изпълнителна дирекция "Борба с градушките", за да се включат в борбата с природните бедствия. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите - Румен Порожанов. Той допълни, че през 2019-та 35% от всички обработваеми площи ще бъдат защитени от градушка.

Министър Порожанов допълни, че в момента 8 регионални дирекции осъществяват активна противоградна дейност, но в тяхна помощ ще бъдат прибавени усилията и на още две - в село Тъжна (област Стара Загора) и в Хасково.

"Изпълнителна дирекция "Борба с градушките" осъществява дейности по градозащита на площ 17.2 млн. декара (дка), от които обработваемите земи са с площ 11.7 млн. по данни през 2018 година. Обработваемите площи в страната са близо 28 млн. дка, което значи, че защитени от градушка са близо 30%", коментира Порожанов.

"След въвеждане на нови 63 площадки през този сезон, защитаваната територия ще се увеличи с 4.7 млн. дка - или ще станат близо 22 млн. дка, като от тях обработваемите площи ще достигнат близо 14 млн. дка, което от своя страна е 35 на сто от всички обработваеми площи", обясни още министърът.

С нов закон се предвижда да се обхване цялата обработваема площ.

"Идеята на новия законопроект е основен държавен бюджет, финансиране да има и от земеделците", допълни Румен Порожанов.