Реставрираме три църкви с пари от ПРСР

Общество
08:33 - 22 Февруари 2023
1519
Реставрираме три църкви с пари от ПРСР

Три православни храма в област Видин ще се ремонтират и реставрират със средства от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР). Сключените с тях през 2022 година договори са на обща стойност 1 744 184 лева, като реализацията на проектите трябва да завърши през настоящата година за единия от храмовете, а за другите два – през 2025 година. Това съобщи за БТА Мариела Савкова, управител на Областен информационен център–Видин. 

Проектите са одобрени по подмярка 7.6 „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ на ПРСР.  Трите православни храма, които ще се реставрират, са храм „Света Троица“-с.Боровица, известен като „Червената църква“, храмовете „Св. Цар Константин и Царица Елена“ в град Димово и "Свети Николай" в село Търговище, Община Чупрене.

В новия програмен период, подкрепата за ремонтни, консервационни, реставрационни и възстановителни дейности за православните храмове и манастири ще продължи чрез финансиране от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България 2023-2027 г, допълни Мариела Савкова.

По проект „Ремонт, консервация и реставрация на църквата в Боровишкия манастир „Св. Троица“, разположен край село Боровица, Община Белоградчик, е предвидено едноименният храм да бъде реставриран изцяло с безвъзмездно финансиране в размер на 585 573 лева. В рамките на 36 месеца по проекта ще се извършат конструктивни укрепления и вътрешна реставрация.  Храмът е по-известен като „Червената църква“ и е недвижимата културна ценност от национално значение, каза за БТА протосингелът на Видинската епархия архимандрит Антим. 

„Червената църква“ е уникална с това, че е изградена изцяло от червен камък. Храмът е построен през 1866 година от жителите на село Боровица. Църквата е еднокорабна, с каменен свод без дървена конструкция на покрива. Избрано е място в подножието на природния феномен „Боров камък" – огромна червена скала, който е дал и името на селото. Изградена е от червени камъни, взети от червените скали наоколо. Българи-каменоделци са ги издялали за строежа, а самата сграда е вдигната от италиански зидари. Стенописите и иконите са дело на неизвестни руски зографи, разказа архимандрит Антим.

Смята се, че строежът е върху основите на друг, по-стар храм, както и че е имало манастир на същото място. Новият, макар и малък, вече е действащ. В манастира приели като благословение дарение от предишния патриарх Максим. Дни преди кончината си той изпратил три ценни икони, които сам той е получил като подарък, разказа архимандрит Антим. Протосингелът допълни, че след приключването на проекта до 2025 г. , когато храмът ще е напълно реставриран, той ще привлече повече поклонници и туристи.

С реализацията на проект „Реставрация на църква „Св. Константин и Елена“ и околното пространство по плана на град Димово, общ. Димово, обл. Видин“ на стойност 584 853 лева са предвидени реставрация на храма, закупуване на обзавеждане за него, както и облагородяване на околното пространство на църквата.

Православният храм "Св. Константин и Елена" е единственият действащ храм в гр. Димово, той е построен в началото на миналия век, през 1902 г.  Част от дейностите по проекта към момента са изпълнени, като самия проект трябва да приключи до средата на септември тази година, каза отец Антим.

Реставрация, реконструкция и възстановяване на храма "Свети Николай" в село Търговище, Община Чупрене, ще се извърши също до 2025 година с договорените 573 758 лева безвъзмездно финансиране, допълни още архимандрит Антим. Църквата е обявена за архитектурно-художествен паметник  с национално значение през 1973 г. Построена е 1870 г.-1872 г. от майстор Дядо Камен от Трънско на мястото на по-стара и значително по-малка постройка. Средствата за строежа са събирани в продължение на пет години от жителите на селото.

При строежа е използван каменен материал от развалините на античната кула в местността „Соколова чука“, както и червен пясъчник от кариера в местността „Пешчаница“. Камъните за зидарията са дообработвани на мястото на строежа, където са изработени и релефите. Сградата има забележителни красиви каменни релефи по рамките на прозорците и вратите, главно по южната и източната фасада, представляващи стилизирани с богато въображение растителни, животински и човешки фигури. Църквата е осветена през 1873 година от епископ Кирил Белоградчишки, разказа историята й отец Антим.

Цялостното обновяване на трите храма ще позволи съхраняването им за поколенията и ще даде възможност за развитие на поклонническия туризъм на територията на Видинска епархия е категоричен архимандрит Антим.