Ресторантьорите се изпокараха, Алибегов зове за протест утре

От асоциацията на заведенията изригнаха, че 1 март е късна дата за рестарт

Новини
17:24 - 26 Януари 2021
2874
Ресторантьорите се изпокараха, Алибегов зове за протест утре

Ресторантьорите се изпокараха, въпреки че представители на бранша договориха със здравния министър рестарт на заведенията на 1 март. Оказа се, че голяма част от тях са недоволни от датата и ще излязат на протест утре пред Министерски съвет, както се бяха зарекли преди няколко дни. 

Многохиляден протест ще има, като призоваваме всички, които дойдат, да носят тенджери, черпаци и други „оръдия на труда”, съобщи Ричард Алибегов в извънредно включване във фейсбук страницата на Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/. Той подчерта, че членовете на организацията не са се отметнали от идеята да отворят заведенията на 1 февруари, въпреки че не е разрешено. Ще се действа по италианския модел, както направиха кръчмите на Ботуша, а по – късно и в Чехия. „Какво ще ни направят, ще ни застрелят ли?”, риторично попита Алибегов и се ангажира да се спазват противоепидемичните мерки.

Междувременно хора на третата голяма браншова организация – асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите /БХРА/ са срещнаха днес следобед със здравния министър Костадин Ангелов и в конструктивен тон стигнаха до общо решение, че заведенията трябва да отворят поне след месец, на 1 март при 50% заетост и с вечерен час 22.30 часа. СЗБ и БАЗ обаче изригнаха, че те не са взели участие в срещата и не са се съгласявали с мартенската дата,  декларираха те. Собствениците на заведения, членове на двете организации, съзряха пъклен план в действията на колегите си.

Според последната заповед на здравния министър ресторантите към хотелите имат разрешение да работят и така те завъртяха немалки обороти, особено по декемврийските празници. Мълвата носи, че те са обслужвали и външни клиенти, които не са имали нощувки в съответния хотел, и така са „си пълнели гушите” за сметка на останалите затворени бизнеси. Така че те имат интерес „останалите заведения да стоят под ключ възможно най-дълго”, коментират собствениците със самостоятелни обекти.