РЕТРО БОМБА: Слави Трифонов рекламира приватизационния фонд на "Мултигруп"

Едно време
16:30 - 28 Юли 2021
11180
РЕТРО БОМБА: Слави Трифонов рекламира приватизационния фонд на "Мултигруп"

Топлата връзка между настоящия партиен лидер Слави Трифонов и икономическия мастодонт на мутренския преход "Мултигруп" е добре документирана. До днес в публичното пространство циркулират клипове от купона на корпорацията в гладната виденова зима на 1996 г., когато Дългия купонясва с печени прасенца за сметка на Илия Павлов с Вежди Рашидов, Бойко Рашков и прочие видни общественици.

Lupa.bg обаче добра за вас до още един ценен артефакт от тази отминала епоха. В същата година Трифонов се включва с лицето си в рекламната кампания на масовата приватизация, като съветва нещастните българи на вложат парите си в принадлежащия на кръга "Мулти" фонд "Златен лев". Слави дори не се притеснява да говори по темата в ефира на предаването "Каналето".

Слави на банкета на "Мулти" през 1996 г.

В интерес на истината онези, които по онова време са повярвали на Дългия, не са се прецакали. Днес "Златен лев" е сред тези едва 13% от приватизационните фондове, които изплащат дивиденти. За миналата 2020 г. дружеството е раздало на клиентите си мизерните 0,02 лв. бруто на акция. Това обаче си е нещо като вземем предвид факта, че повечето ценни книжа от масовата приватизация "изгоряха" безвъзвратно.

Иначе едва ли е изненада, че "Мултигруп" и Илия Павлов са водили разговори да финансират политическото движение „Гергьовден“ на Любен Дилов - син, Слави Трифонов и техния екип още преди десетилетия. Това твърди дясната ръка на покойния милиардер и бивш вицепрезидент на корпорацията проф. Стоян Денчев. По негови думи Илия Павлов е изпратил Слави Трифонов и Любен Дилов-син да говорят с него за отпускане на средства за „Гергьовден“, но до реално финансиране не се е стигнало.