РЕТРО ХИТ: Бай Тошо пратил Йордан Соколов да разведе Благовест Сендов

През ключалката
15:42 - 08 Октомври 2021
21096
РЕТРО ХИТ: Бай Тошо пратил Йордан Соколов да разведе Благовест Сендов

Отишлият си миналата година проф. Благовест Сендов е известен повече с научната и политическата си кариера, отколкото с личния си живот. Оказва се обаче, че големият математик има крайно интересен и драматичен първи брак, в чието разтрогване пряко участие имат както комунистическия самодържец Тодор Живков, така и демократичната икона Йордан Соколов.

Общестенво известна като половинка на Сендов е втората му съпруга Анна, бивша жена на музиканта-емигрант Тодор Трайков. Преди няколко години тя попадна в публичния фокус, след като desebg извади картончето й от Държавна сигурност. Професорът обаче има и друг, дълъг брак преди нея. Историята за краха му и участието в него на Тато и Соколов разказва в спомените си известният политемигрант Петър Бояджиев.

Той е съвременник на въпросните събития, през 1992 г. президентът Желю Желев му възложи мандат за министър-председател, посочен от парламентарната група „Предизборен съюз на БСП и коалиция“, да състави правителство. Кандидатурата се оказва неконституционносъобразна, тъй като бившият политзатворник има двойно гражданство – френско и българско.

Вечният дисидент Петър Бояджиев разказва интересната история

Ето разказа на Бояджиев без редакторска намеса:

Благовест има два брака. От първият си брак има две дъщери. Защо и как е бил разтрогнат първият му брак. Разбира се по принцип това е личен въпрос но в случаят има обществен елемент. След брака им с първата му съпруга се появява една специфична болест. Страх от микроби, бактерии и нещо подобно. Пример, посреднощ съпругата му не може да спи защото според нея в леглото има микроби и трябва да станат и да подменят бельото и други подобни. Това се отразява зле върху неговата работоспособност.

По това време той вече е въведен от академик Любомир Илиев в средите на управляващите. Тодор Живков е имал навикът, често да прави събирания на различни предствители на научните среди за да обсъждат дадени теми. Благовест е бил често канен на подобни сбирки и Тодор Живков се е интересувал много от него. И тъй след една подобна сбирка Тодор Живков го е поканил в кабинета си на личен разговор с въпросът, абе Сендов, напоследък те виждам уморен и разсеян. Каква е причината. Благовест признал семейната обстановка. Живков го запитал, ами защо не се разведеш. Как бе другарю Живков, нали се гледа с лошо око на разведените. Още повече, аз не съм член на партията и ще ме емнат. Глупости, отговорил Живков, трябва да се разведеш ако желаеш и аз няма да позволя това да бъде използувано срещу теб. Казано сторено.

След 2-3 дена Сендов получава телефонно обаждане и от другата страна на жицата един глас му казва, другарю Сендов имам нареждане да Ви разведа, аз съм адвокатът който е натоварен да реши този казус. И тъй развода е реализиран. Разбира се Живков е поел ангажимент и го е изпълнил бившата жена да бъде подсигурена със жилище и всичко битово в рамките на нормалното. Но пита се чии е бил гласът от другата страна на жицата, който е бил натоварен да изпълни решението на Живков.

Сигурно ще се изненадате, Йордан Соколов, който стана председател на НС избран от СДС, след Благовест Сендов. Преди това Соколов беше съветник на Желю Желев а по късно и ключов министър в правителството на Филип Димитров. Не тегля заключения а само изнасям факти.