РЕТРО ХИТ: Ето го лауреата на "Стара Планина" Георги Йорданов в "Тайната вечеря на Политбюро"

Тодор Живков е Иисус, предателят Юда - Милко Балев

Едно време
15:41 - 02 Август 2024
3987
РЕТРО ХИТ: Ето го лауреата на "Стара Планина" Георги Йорданов в "Тайната вечеря на Политбюро"

Тайната вечеря на Леонардо да Винчи е шедьовър на световното изобразително изкуство, а пък ние си имаме своя соц версия - Тайната вечеря на Политбюро. Този шедьовър на глупостта и комунистически кич от мистериозен автор е точно копие на оригинала и е особено актуален днес, тъй като включва предложения за орден "Стара Планина" дърт болшевик Георги Йорданов.

Мястото на Исус е заето от партийния лидер Тодор Живков, апостол Йоан е разбира се Людмила Живкова, а случайно или не предателят Юда е Милко Балев. Особено впечатляват детайлите – сянката на човек от Държавна сигурност между родните Филип и Матей - Пенчо Кубадински и Добри Джуров; чашката и луканката пред Петър Младенов; пистолетът и бозата пред Джуров; бурканът кисело мляко, бонбонките „Тик-Так“ и тоблерона пред Андрей-Първозвани-Луканов; цигарите „Стюардеса“ пред Кубадински; обелката от банан на пода и спящото куче; и не на последно място - висящият от тавана микрофон, който подслушва разговора.

Йорданов шушука нещу в ушенцето на Людмила като неин заместник в Комитета по култура.

В момента картината стои под ключ в склад на НИМ, след като беше открита в офис на Цветан Василев след фалита на КТБ. Арт дилърът Игор Марковски твърди, че е негова и от доста време се опитва да я продаде на частни колекционери.