РЕТРО: Как Тошо Тошев 2 пъти излъга смъртта

Издателят два пъти се прощава с близките заради цироза и рак на лимфните възли

Легенди
23:00 - 20 Септември 2023
11021
РЕТРО: Как Тошо Тошев 2 пъти излъга смъртта

Отишлият си днес издател Тошо Тошев два пъти надхитри смъртта зад граница, преди в крайна сметка да се пресели в отвъдното месеци преди 81-ия си рожден ден. До последно печеният журналист смятал, че и този път ще прескочи трапа, след като премина и през пандемията от коронавируса.

През 2000 година Тошо се подложи на трансплантация на черния дроб в Германия, а десет години по-късно беше приет в клиника в Париж с диагноза лимфом в четвърти стадий.

Диагнозата цироза му е поставена през 1999 г. Специалистите го обяснили като лоша преработка на мазнините, вследствие на която се омазнява черният дроб. Когато станало ясно, че трябва да намери донор за операцията в Германия, се появили 5 души само за един ден и изявили желание да му дарят органа си. Сестрата на Тошо - Маргарита и синът му Радослав обаче не били подходящи. Оказало се, че имат генетично заложено заболяване.

Журналистът поне успя да се порадва на внуците си

Колегите му също се оказали съпричастни. Когато разбрала за заболяването, му се обадила и Светлана Джамджиева, която била с неговата кръвна група. Другите кандидати за донор били неговите приятели Миро и Ники. И двамата отишли с него в Германия. Там лекарите провели необходимите изследвания и избрали Ники. Операцията минала успешно и Тошо Тошев се възстановил максимално бързо. След 12-дневно пребиваване в немската болница се завърнал в България.

Десет години по-късно обаче Тошев започнал внезапно да качва температура, без да е ясно от какво. Не било нито грип, нито бронхопневмония. В България симптомите трудно били разчетени, но в крайна сметка се оказало, че става дума за злокачествено заболяване на лимфните възли - лимфом четвърта степен. Тежкият рак бил на практика нелечим и дори докторите го отписали. Той заминал незабавно за Франция, където преминал през много агресивна химиотерапия. Направили му осем процедури - две там, а останалите в България. Благодарение на френски специалист и на волята си, Тошо пак прескочил трапа.

"Тогава пак се сбогувах с целия свят. Малко хора знаеха, че правя това, малко хора го усещаха", разказа Тошев на 69-тия си рожден ден.