Революционно: Чикаго избра за кмет чернокожа лесбийка

56-годишната Лори Лайтфут е бивш федерален прокурор и преди това не е заемала политически пост

САЩ
22:00 - 03 Април 2019
4406
Революционно: Чикаго избра за кмет чернокожа лесбийка

Чикаго за първи път в историята си избра за свой кмет афроамериканка лесбийка. Лори Лайтфут е бивш федерален прокурор, като преди това не е заемала политически пост. Тя се бори срещу конкуренцията от 13 други кандидати и доминираше при последния балотаж с повече от 74% при гласуването.

Любопитен факт е, че освен че е първата чернокожа жена кмет на американския мегаполис, тя е и първата лесбийка кмет на града. Лори Лайтфут отпразнува публично победата си със съпругата си и 10-годишната им дъщеря.

Лори Лайтфут спечели на балотажа срещу Тони Прекуинкъл – също афроамериканка. След като станаха ясни резултатите от вота двете кандидатки се появиха заедно на пресконференция, а след това се хванаха за ръце за обща молитва, водена от известния чернокож активист за граждански права и пастор Джеси Джексън.


"Тази вечер гледат много малки момичета и момчета. Наблюдават ни. И те виждат началото на нещо, е, малко по-различно", каза новоизбраният кмет пред хората, празнуващи победата й.

Първоначално 56-годишната Лайтфут беше смятана за аутсайдер в надпреварата. Тя проведе кампания на платформа за слагане край на политическата корупция и подпомагане на семействата с по-ниски доходи. 

Престъпленията, извършвани с използване на оръжие и полицията също са сред основните задачи, които трябва да бъдат решени в града, измъчван от високите нива на насилие и убийства. 


Лори Лайтфут ще поеме поста от досегашния кмет Рам Емануел, който, преди да стане градоначалник на Чикаго беше шеф на екипа на бившия президент Барак Обама.

Снимки: АП/БТА