Революционно: Калифорния забрани 4 отрови в храните

До 12 000 продукта може да бъдат засегнати от рестриктивната мярка

Новини
11:15 - 24 Октомври 2023
2420
Революционно: Калифорния забрани 4 отрови в храните

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм подписа Закон за безопасност на храните в Калифорния на 7 октомври 2023 г. Щатското законодателство, първото по рода си в САЩ, „ще забрани всеки хранителен продукт, произвеждан, продаван, доставян, разпространяван, държан или предлаган за продажба в Калифорния след 1 януари 2027 г. да съдържа бромирано растително масло, калиев бромат, пропилпарабен и червеното багрило № 3“, пише Нюсъм в изявление.

Законът за безопасност на храните в Калифорния (известен също като AB 418) е първият закон в САЩ, който прекратява употребата на споменатите химикали в бонбони, зърнени храни, газирани напитки и други преработени храни, продавани и произведени в Калифорния. Титановият диоксид, който фигурираше в първоначалната версия на законопроекта, не е включен в закона на Калифорния.

Три от споменати химикали са забранени за употреба в храните в ЕС още преди години.

През 2022 г. европейските власти изхвърлиха и титановия диоксид от списъка на позволените хранителни добавки. Именно това споменават властите в Калифорния. Червеният оцветител №3 има ограничена употреба, но е все още позволен в ЕС.

Губернаторът Нюсъм, заедно със съвносителите на законопроекта, Environmental Working Group (EWG) и Consumer Reports цитират премахването през 2008 г. на въпросните хранителни добавки в ЕС (с изключение на Червено багрило № 3 (еритрозин, Е127) в захаросаните череши) като прецедент на приемането на закона, в допълнение към съществуващите проучвания, които свързват въздействието на добавките върху здравето на възрастни и деца, включително хиперактивност, увреждане на нервната система и повишен риск от рак.

„Този законопроект няма да забранява никакви храни или продукти –

той просто ще изисква от хранителните компании да направят незначителни модификации в своите рецепти и да преминат към по-безопасни алтернативни съставки, каквито вече използват в Европа и на много други места по света“, уточнява се в издадено изявление.

EWG и Consumer Reports подчертаха въздействието на законопроекта върху хранителните продукти и напитките в цялата страна, заявявайки, че „този новаторски закон може да засегне храните в цялата страна, не само в Калифорния, така че всички американци вероятно ще се възползват от забраната. Като се има предвид размерът на икономиката на щата, малко вероятно е производителите да произвеждат две версии на своя продукт – едната да се продава в Калифорния и едната за останалата част от страната.

До 12 000 продукта може да бъдат засегнати въз основа на базата данни за хранителни резултати на EWG.

Подобен законопроект в законодателния орган на Ню Йорк, внесен от сенатор Браян Кавана (D-окръг 27), би забранил същите четири добавки в допълнение към титановия диоксид.

Според изявлението на групите, безопасността на добавките не е била адекватно прегледана „от FDA от 30 до 50 години“, като се позовава на липсата на федерално финансиране за прегледи на химикали в храните.