Революционно: НЕК спира да е обществен доставчик на ток?

Актуални новини
16:45 - 04 Януари 2021
4505
Революционно: НЕК спира да е обществен доставчик на ток?

Националната електрическа компания трябва да престане да бъде обществен доставчик на електроенергия, и то от последна инстанция. Компанията трябва да е производител и търговец на енергийната борса.

Това обяви пред Lupa.bg Рамадан Аталай от енергийната комисия в парламента. Досега НЕК сключваше договори за доставка на регулирания пазар и изкупуваше електроенергията на онези, които имаха преференциални цени с компанията.

„Сега вече НЕК няма да се занимава с това. Разбирайте, че НЕК вече няма да изкупува електроенергията на американските централи, а те – понеже вече няма да имат договор с НЕК - ще излязат на свободния пазар”, обясни Аталай.

Разбира се, тези идеи първо трябва да бъдат приети на второ четене в Комисията по енергетика в парламента, а след това гласувани в пленарна зала, за да станат факт. Внесените от Рамадан Аталай промени в Закона за енергетиката предвиждат от 1 юли 2021 г. Националната електрическа компания вече да не е т.нар. обществен доставчик, който осигурява ток за бита по регулирани цени, а това да вършат самите електроснабдителни дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, като поемат и съответния ценови риск.

Рамадан Аталай уточни, че тези промени се налагат, защото трябва да вървим към иновация и реконструкция на ТЕЦ-овете - за да отговаряме на чистата и зелена енергия в директивата от 2019 г. и декарбонизацията на производството на електроенергия в България.

Другата новост е, че всеки производител на ток вече ще може да кандидатства за така желаната държавната помощ. „Тези пари вече няма да отиват в определена посока - само защото определени предприятия, които бълват вредни емисии, трябва да работят.

Вече всички производители на електроенергия ще могат да кандидатстват и, който спечели търга, той ще вземе държавната помощ. Като средствата ще отиват за декарбонизация, иновация и т.н.”,

подчерта депутатът от ДПС. Всичко това означава, че американските електроцентрали, наред с всички останали производители, трябва да се явят на търг, за да получат пари за вредните емисии.