Революционно: ООН призна канабиса за лекарство

Новини
23:15 - 02 Декември 2020
8385
Революционно: ООН призна канабиса за лекарство

Историческо гласуване в ООН днес най-накрая призна медицинската стойност на канабиса — растение, което се използва терапевтично от хиляди години, съобщи vice.com.

След препоръка на експерти от Световната здравна организация, Комисията на ООН за наркотични вещества гласува за премахване на канабиса от списъка на наркотиците, за които по-рано се смяташе, че имат малка медицинска полза. По ирония на съдбата това включва и хероина. Въпреки това, той все още остава забранено лекарство за немедицинска употреба съгласно законодателството на ООН.

Гласуването за премахване на канабиса от Списък IV на Единната конвенция от 1961 г. за наркотични вещества беше спечелено с 27 гласа срещу 25, като САЩ и Обединеното кралство гласуваха за промяната, а Русия оглави опозицията от държави, включително Китай, Пакистан и Нигерия, които бяха против.

Използването на канабис като лекарство се проследява хилядолетия назад, от китайски списък с лекарства през 15 век пр.н.е., до древен Египет и древна Гърция.

Решението на ООН ще допринесе за нарастващия стремеж в много страни за увеличаване на достъпа до лекарства, базирани на канабис и би могло да предизвика още научни изследвания за отдавна известните медицински свойства на растението. Решението може също така да действа като катализатор още повече държави да легализират “тревата” за медицинска употреба, което често води и до преразглеждане на развлекателната й употреба.

В момента над 50 страни по света са приели програми за лечебен канабис. Канада, Уругвай и 15 щата на САЩ са легализирали развлекателното използване на марихуаната, подобни закони има и в Мексико и Люксембург.

15 щата в САЩ, Канада и Уругвай са легализирали и марихуаната за удоволствие

„Това е добра новина за милионите хора, които използват канабис за терапевтични цели, и отразява реалността на нарастващия пазар на лекарствени продукти на основата на канабис“, се казва в съвместно съобщение за пресата от група НПО за реформа на наркотиците.

Анна Фордхам, изпълнителен директор на Международния консорциум за лекарствена политика (IDPC), заяви, че признаването на марихуаната като лекарство е „отдавна закъсняло“, но че продължаващата му забрана от ООН продължава да бъде проблем.

„Първоначалното решение [през 1961 г.] за забрана на канабиса няма научна основа и се корени в колониални предразсъдъци и расизъм“, каза Фордхам. „Забраната пренебрегна традициите на общностите, които от векове използват канабис за медицински, терапевтични, религиозни и културни цели и доведе до това, че милиони хора са криминализирани и затворени по целия свят.“

Докато медицинската употреба вече е призната, немедицинското приложение на канабиса остава в най-ограничителния списък 1, заедно с лекарствата, считани за най-рискови, като кокаин и фентанил.

Канабисът е четвъртият по употреба наркотик в целия свят след алкохола, кофеина и тютюна. Само в САЩ се смята, че над 100 милиона американци са опитали канабис, като 25 милиона американци са го използвали през последната година.