Резервирали сме количества природен газ по съществуващите газови връзки

Няма да застрашим българските потребители, обеща вицепремиерът Асен Василев

Новини
16:47 - 27 Април 2022
1074
Резервирали сме количества природен газ по съществуващите газови връзки

По съществуващите газови връзки сме резервирали количества природен газ и няма да застрашим българските потребители, каза вицепремиерът Асен Василев на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Спирането на природния газ към България е едностранен акт - имаме една страна, която е некоректна. За съжаление това не ни учудва, същата ситуация имахме през 2009 г. и през 2014 година. Като правителство очаквахме подобни проблеми и започнахме подготовката още през февруари, каза  Асен Василев. 

Ние можем да  осигурим преминаването на около 20 милиарда кубически метра природен газ през страната.

Можем да получим два милиарда куб. метра през връзката Кулата-Сидирокастро и останалите - през Турция. Потреблението на България е 3,0-3,5 млрд. куб. метра. Да се разчита на гръцката връзка е извинение да не си направим диверсификацията и това извинение се ползва вече 15 години.

По съществуващия капацитет сме резервирали количества и няма да застрашим българските потребители, каза още Василев. 

В момента, в който говорим, няма намаление на доставките към българските потребители - има кораб, който разтоварва втечнен газ в Гърция и проблем няма - даже без интерконектор. "Булгаргаз" има договор за доставка на един милиард куб. метра на година от Азербайджан. Този газ можеше да идва на по-ниска цена и можеше да се достави през връзката Кулата-Сидирокастро. Николай Павлов, (доскоро изпълнителен директор на "Булгаргаз") доброволно се отказа от 60 процента от този газ и това не е случайно, каза Василев.

Щетата от подписа на Николай Павлов е между 500 хиляди и един милион лева на ден.

МВР събра данни за този казус, предостави ги на прокуратурата и тя оттогава нищо не е направила, коментира вицепремиерът. Газът, който идва у нас, сега е на цена с 20 процента по-висока, но работим с ЕС да имаме дори по-ниска цена от тази на "Газпром", посочи Асен Василев. В момента се говори с Италия и Гърция за доставки на синьо гориво. Утре има срещи в Брюксел за ускоряване на общи европейски покупки, което очевидно се налага.