Резил! Обвиниха Марияна Николова в плагиатство

Актуални новини
15:50 - 15 Март 2021
13698
Резил! Обвиниха Марияна Николова в плагиатство

Тъмни облаци надвиснаха над главата на министъра на туризма Марияна Николова - вицепремиерът е обвинена в плагиатство. Става дума за нейната научна дисертация, която тя предстои да представи в УниБИТ на 18 март. Темата на труда й е “Кибер етика в управлението на информационните процеси при е-Управлението“.

Успехът на защитата й обаче отсега е поставен под въпрос, защото в рецензията на дисертацията ѝ, на стр. 4 професор д.н. Кристоф Щюкелбергер критикува именно плагиатстването й, сигнализират от БОЕЦ. Парадоксът е в това, че тя говори за етика, а постъпката и е в пълен противовес с тази морална категория.

Ето какво се казва в рецензията на професора:

“ (…) Някои страници включват дословни текстове, дума-по-дума, без да се споменава препратката: например, стр.72е, в края на глава 2.3, една цяла страница на моя статия е взета буквално, без препратка към моята статия и без кавички за цитиране. По същия начин в глава 2.8 (стр. 89-92) значителна част е взета от моята статия за етиката на тайните служби, от книгата ми “Кибер-етика 4.0”, от стр. 427 до стр. 431. Книгата като цяло се споменава в библиографията, но статията не е в списъка. Тук не става дума за мен като автор, а изобщо за принципа на академичната честност. Като други примери за горните забележки могат да бъдат посочени липсата на цитати (текстове в кавички) и липсата на препратки, които трябва да бъдат коригирани! (…)”

Това означава, че министърът на туризма - която е и заместник на премиера Бойко Борисов, Марияна Николова, безогледно е преписала чужд труд, и то не от кого да е, ами от рецензента си.

Линк към рецензията: 

https://drive.google.com/file/d/1OzdcphEwC1Mm5yKLI_OUN1Js1eWB2q0n/view?fbclid=IwAR2PAZaRkmDcughz45yokya3PjENxFNvULk1euDPKOntLN1g2X0FtJ2Umrc