Резников: Атаките срещу руски обекти в Крим ще продължат

Украйна
13:05 - 25 Юли 2023
1864
Резников: Атаките срещу руски обекти в Крим ще продължат

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в интервю за СиЕнЕн, че Украйна ще продължи да атакува военни цели на окупирания от Русия полуостров Крим, за да намали бойния капацитет на Москва и да "помогне за спасяването на живота на украинците".

На въпрос дали целта е да се унищожи Кримският мост, който наскоро пак беше взривен, Резников отговори, че разрушаването на "логистичните линии на врага, за да се спрат възможностите за получаване на повече боеприпаси, за получаване на повече гориво, за получаване на повече храна", е част от нормалната военна тактика.

Думите му повтарят речта на украинския президент Володимир Зеленски на Аспенския форум за сигурност на 21 юли, в която той заяви, че мостът е легитимна цел за Украйна и трябва да бъде "неутрализиран" заради ролята му във военизирането на Кримския полуостров. "Това е вражеско съоръжение, построено извън рамките на международното право, така че е разбираемо, че то е военна цел", каза Зеленски.

Русия твърди, че Украйна е отговорна за експлозиите на Кримския мост на 17 юли, които причиниха значителни щети. Киев не е поел отговорност за предполагаемото нападение, нито го е отрекъл.

Вчера руският пълномощник в Украйна Сергей Аксьонов заяви, че при друга атака украински дронове са предизвикали експлозия в склад за боеприпаси в Джанкойския район на полуострова. Според руския "Телеграм" канал "Рибар" ударът е станал с три ракети Storm Shadow. Два дрона опитаха нападение и по столицата Москва, а Русия обвини Украйна в "терористична" атака.

В отговор на твърдението министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Фьодоров написа в Telegram, че "каквото и да се случи, ще има още".