Рибарски: ПП-ДБ няма да влязат на извънредното заседание на парламента

"Възраждане" заявиха също, че няма да участват, а БСП трябва да реши днес

Актуални новини
11:53 - 26 Октомври 2023
1659
Рибарски: ПП-ДБ няма да влязат на извънредното заседание на парламента

ПП-ДБ няма да влязат на извънредното заседание на парламента утре. Това потвърди Радослав Рибарски от парламентарната група на коалицията в "Денят започва". Това поставя въпроса колко от парламентарните групи ще влязат утре в зала, след като "Възраждане" заявиха също, че няма да участват, а БСП трябва да реши днес.

"Към момента сме заявили, че възнамеряваме да не присъстваме. Нашият апел изначално беше въобще да няма заседание, за да могат тези теми да бъдат разгледани правилно", заяви Радослав Рибарски.

Той заяви още, че с гласуването в енергийната комисия вчера ПП-ДБ не спират процеса по отхвърляне на президентското вето. Според него, обаче, енергетиката вече месец е в епицентъра на предизборните страсти.


Законът за енергетиката е ключова реформа в плана за възстановяване и устойчивост. В закона за енергетиката има много важни и значителни реформи, които не бива да дават повод за предизборни нападки. Тези 73 ст. на литър отново са някакъв вид предизборна реторика", каза Радослав Рибарски.

Документацията за стартиране на изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е налична, а избраната технология на реактора тип АР-1000 носи ползи, каза още Рибарски.

"Реакторът може да намалява своята мощност с до 50 %, това му дава една голяма маневреност, която е нужна на България в периода, който се очаква на ускорено развитие и на ВЕИ сектора. Така ще могат да се балансират мощностите в мрежата.

Щом е инсталирана и вече работи и в други страни, сигурността в нея е на много високо ниво", коментира депутатът.

"Меморандумът заявява ясно, че български компании ще изграждат и ще участват в изграждането на тази мощност. Това допълнително ще развие и ще поддържа тази специализация, която дълги години имахме в ядрената енергетика. Това означава и голяма заетост. Знаем, че в този сектор и заплатите са високи", каза той.
Бъдещето на въглищните централи

Според Рибарски трябва да се направи нов прочит на цялата енергийна система свързана с въглищните мощности.

"Това, което се предлага като ядрени мощности от 2033-2035 г., показва, че тези реактори имат възможност, освен да са като базова мощност, и да балансират системата. Ние разписахме в решението с миньорите хипотезата за критична инфраструктура и механизъм за капацитет. Именно тези мерки трябва да дадат възможност на тези мощности да продължат своето съществуване в следващите години", уточни Рибарски.