РИОСВ-Хасково глоби с 20 000 лева ТЕЦ "Марица 3"

У нас
10:50 - 11 Януари 2024
1132
РИОСВ-Хасково глоби с 20 000 лева ТЕЦ "Марица 3"

РИОСВ - Хасково санкционира ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград с 20 000 лева за неизпълнение на мерки за преустановяване изпускането на неорганизирани емисии.

Санкцията е наложена през месец декември, когато служителите на екоинспекцията са извършили 91 проверки на дейността на 87 обекта в областите Хасково и Кърджали.

Осъщественият емисионен контрол от страна на ИАОС на топлоелектрическата централа показва, че измерените концентрации на азотни оксиди и прах не превишават допустимите норми.

В рамките на осъществения контрол през декември са дадени общо 26 предписания, съставени са 4 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 6 наказателни постановления, сключени са две споразумение - по Закона за управление на отпадъците и Закона за водите. Извършени са 11 проверки по постъпили жалби и сигнали.

Експертите от направление " Биологично разнообразие" са извършили 36 проверки, като плановите са свързани с установяване на нарушения в режима на опазване и стопанисване на защитени територии. Извънредните проверки са във връзка с дадени предписания за стопанисването на защитени територии, за опазване гнездо на царски орел, за реализация на инвестиционни намерения в границите на защитени зони. Съставени са 2 акта за административни нарушения за установени разоравания на пасища в защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000.

Стартирали са процедури по обявяване на 20 вековни дървета по предложение на Асоциацията на парковете в България.

В резултата на осъществен контрол от служителите на екоинспекцията са почистени 64 замърсени с отпадъци терени в населени места на територията на общините Симеоновград, Стамболово, Димитровград, Хасково, Ивайловград от област Хасково и общините Момчилград и Кърджали от област Кърджали.