Риши Сунак отчете прогрес в борбата с миграцията

Великобритания отдавна се бори да ограничи броя на пристигащите хора

Свят
15:44 - 05 Юни 2023
1260
Риши Сунак отчете прогрес в борбата с миграцията

Британският премиер Риши Сунак обяви, че планът му да спре мигрантите, пристигащи в страната с малки лодки, е намалил миграцията с 20%. Това предаде агенция Ройтерс.

Сунак, който се очаква да поведе своята управляваща Консервативна партия на национални избори догодина, даде заявка да спре лодките да прекосят Ламанша като едно от петте му обещания, след като беше издигнат на власт през октомври миналата година.

Но той беше критикуван от членове на собствената си партия и обществеността, че не е действал достатъчно бързо. Хора протестираха срещу настаняването на стотици мигранти в хотели, след като рекорден брой пристигнаха във Великобритания миналата година.

През петте месеца, откакто стартирах плана, преминаванията на Ламанша са намалели с 20% в сравнение с миналата година, подчерта Сунак. Той добави, че планът работи и че правителството му не е самодоволно и ще работи усилено, за да гарантира, че парламентът ще приеме нов закон за миграцията.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че Сунак не е успял да изчисти натрупаните десетки хиляди молби за убежище и че 7600 души са прекосили Ламанша само тази година.

Великобритания отдавна се бори да ограничи броя на пристигащите на южните си брегове, но Сунак желае да покаже своя план за осигуряване на споразумения с други европейски страни за намаляване на броя на пристигащите и втвърдяването на позицията на страната по отношение на имиграцията може да доведе до резултати.

Британският премиер призова парламента да приеме новия законопроект за нелегалната миграция, който ще позволи бързото задържане и депортиране на хора, пристигащи с малки лодки обратно в родината им или в така наречените безопасни трети страни като Руанда. Законът в момента е в горната камара на парламента.

Сунак бе категоричен, че проблемът с миграцията нямам как да се реши за един ден. Моята политика е много проста: тази страна - и вашето правителство - са тези, която трябва да решат кой идва тук, а не престъпни банди. Ще направя необходимото, за да я постигна, каза още той.