Роднини търсят изчезнали от руския крайцер "Москва"

Общият брой на загиналите, ранените и изчезналите остава държавна тайна

Украйна
11:27 - 19 Април 2022
2292
Роднини търсят изчезнали от руския крайцер "Москва"

Дни след като крайцерът "Москва" потъна в Черно море, Юлия Цивова отчаяно търси информация за сина си Андрей, пише "Гардиън".

Подобно на стотици други руски семейства на членовете на екипажа, на нея не й е казано дали той е оцелял след съобщената украинска ракетна атака, която потопила руския флагман на Черноморския флот.

В понеделник сутринта тя получава обаждане от руското министерство на отбраната, че синът й е мъртъв.

"Той беше само на 19, беше наборник", коментира плачещата Цивова. "Не ми казаха нищо друго, никаква информация кога ще бъде погребението. Сигурна съм, че той не е единственият, който е загинал."

Членове на семействата на моряци, служили на борда на "Москва", настояват за отговори, тъй като министерството се опитва да потули информацията за случилото се с кораба или неговия екипаж от 510 души.

Общият брой на загиналите, ранените и изчезналите остава държавна тайна. Смъртта на Цивов, която не е съобщавана по-рано, е само втората потвърдена от военния кораб. Други три семейства обявиха, че не могат да намерят синовете си, които са служили на борда.

Но съобщения в медиите предполагат, че броят на жертвите от атаката ще е много по-голям, а усилията за потискане на информацията за загиналите повдигнаха сравнение с инцидента с подводница Курск, при който загинаха 118 моряци и бе нанесен удар по престижа на младия президент Владимир Путин през 2000 г.

"Този ​​режим никога не е бил много прозрачен по отношение на жертвите", каза Александър Габуев, старши сътрудник в Московския център Карнеги, като посочи военните операции на Русия в Украйна и Сирия или разследванията на атаките в Беслан и театър "Дубровка". "Много от това имат предимство и не е нещо много ново или много изненадващо."

Нова информация за загиналите млади моряци също ще поднови критиките относно използването на наборници от руското правителство във войната, нещо, което Путин изрично отрече.

Министерството на отбраната беше принудено да признае, че е разположило военнослужещи, след като някои бяха заловени в Украйна през първите седмици на войната. Твърди се, че повече няма да ги използва.

Но няколко родители на членове на екипажа на "Москва" коментираха, че синовете им на борда на кораба наистина са били военнослужещи, а не професионални войници по договор.

"Наборник, който не трябва да вижда такива битки, е сред изчезналите в действие", пише Дмитрий Шкребец, чийто син Егор е бил готвач на кораба и е посочен като изчезнал в акция. "Как може да изчезнеш в акция насред откритото море?!!!"

Снимки и видео, които предполагаемо показват "Москва" малко преди да потъне, се появиха в понеделник, близо четири дни след като потъна. Изображенията показват, че спасителните лодки са разположени, което показва, че вероятно е била дадена заповед за напускане на кораба.

Семейства на няколко членове на екипажа заявиха, че са успели да открият живи членове на семейството си. Ескендер Джепаров каза, че е разпознал брат си Акбар във видео, публикувано от министерството на отбраната, което показва как моряци от Москва се срещат с висш адмирал в Севастопол, след като корабът потъва.

"Бяхме много щастливи, когато го видяхме на видеото на екипажа в Севастопол", каза Джепаров. "Денят след трагедията той се обади на майка ни и каза, че е жив и здрав. Че тя не трябва да се тревожи за него. Той не ни каза какво се е случило, не казва много. Обажда ни се от различни номера. Той е наборник, започна миналия юли. Той определено никога не е подписвал договор."

Член на семейството на член на екипажа Евгений Гринберг каза чрез онлайн месинджър, че "състоянието му е добре и не възнамерявам да разкривам военни тайни". "Това води до с последствия", пише Валери Гринбург от Мончегорск, близо до Мурманск. "И Евгени така или иначе не каза нищо".

Попитан дали е на борда на кораба, той написа "да" и след това изтри съобщението. Запитан откъде знае за състоянието на своя роднина, той написа: "Обадих се в министерството на отбраната".

Но много други са имали по-малко късмет. Шкребец беше един от първите, които излязоха публично с искане за отговори защо синът му е изпратен на война. "Те казаха, че целият екипаж е евакуиран. Лъжа е! Жестока и цинична лъжа!"

Съпругата му Ирина каза пред независимия руски сайт The Insider, че са видели около 200 ранени моряци във военна болница в Крим, докато са търсили сина си. Общият екипаж на "Москва" е малко над 500 души.

"Гледаме всяко изгорено дете", каза тя пред Инсайдър. "Не мога да ви кажа колко трудно беше, но не можах да намеря моя. Имаше само 200 души, а на борда на крайцера имаше повече от 500. Къде са другите? Търсихме в Краснодар и навсякъде другаде, обаждахме се на всяко място, но не можахме да го намерим".

Други семейства се обърнаха към семейство Шкребец с надеждата да намерят повече информация.

"С нас се свързаха три семейства от Ялта, Алупка и Санкт Петербург, чиито деца също са изчезнали, също военнослужещи", наборници, написа съпругът й в понеделник, добавяйки, че са подали писмена молба за повече информация.

"Нуждаем се от писмени отговори на нашите въпроси относно намирането на нашите деца, а не от текстови съобщения със снимки и молитви", каза той.

Други родители очевидно се страхуваха повече да говорят. Уляна Тарасова от Санкт Петербург написа онлайн: "Синът ми, Тарасов Марк, е изчезнал на борда на крайцера "Москва". Часове по-късно постът й бе изчезнал.

Други, които разговаряха с руски медии, поискаха анонимност от страх да не бъдат изправени пред репресии от страна на правителството.