Ройтерс: Европа върви към рецесия

Инфлацията е над четири пъти по-висока от целевата ѝ стойност от 2%

Новини
19:19 - 05 Септември 2022
2138
Ройтерс: Европа върви към рецесия

Еврозоната почти сигурно навлиза в рецесия, тъй като проучванията показват задълбочаване на кризата с разходите за живот и мрачни перспективи, които карат потребителите да не правят разходи, пише агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Макар че според проучванията се наблюдава известно отслабване на ценовия натиск, той остава висок и Европейската централна банка е под натиск, тъй като инфлацията е над четири пъти по-висока от целевата ѝ стойност от 2%, достигайки рекордните 9,1% през миналия месец.

Тя е изправена пред перспективата да повиши агресивно лихвените проценти, точно когато икономиката навлиза в спад. 

Клаас Нот от ЕЦБ може да подкрепи вдигане на лихвите със 75 базисни пункта следващата седмица
Повишаването на разходите по заемите би увеличило още повече неволите на задлъжнелите потребители, но въпреки това в анкета на Ройтерс от миналата седмица почти половината от анкетираните икономисти заявиха, че очакват

безпрецедентно повишение на лихвените проценти от страна на ЕЦБ със 75 базисни пункта тази седмица, а почти толкова прогнозират повишение с 50 базисни пункта.

Въпреки тези очаквания еврото спадна под 99 щатски цента за първи път от 20 години насам, след като Русия заяви, че доставките на газ по основния ѝ газопровод за Европа ще останат затворени за неопределено време.

Цените на природния газ на континента се повишиха с 30%, което породи опасения за недостиг и засили очакванията за рецесия и тежка зима, тъй като предприятията и домакинствата са засегнати от високите цени на енергията.

Окончателният съставен индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, който се разглежда като показател за състоянието на икономиката, спадна до 18-месечно дъно от 48,9 пункта през август спрямо 49,9 пункта през юли, което е под предварителната оценка от 49,2 пункта. Всичко под 50 означава свиване.

"Проучванията на PMI сигнализират, че еврозоната навлиза в рецесия по-рано, отколкото смятахме досега, начело с най-голямата си икономика Германия, и сега виждаме, че еврозоната се "радва" на по-дълга, тримесечна рецесия", заяви Питър Шафрик от Royal Bank of Canada.

"Преразглеждането се дължи главно на развитието на цените на енергията, които дори след отстъплението си през последните дни остават високи и което означава, че въздействието върху разходите на домакинствата ще бъде по-голямо, отколкото очаквахме досега."