Ройтерс: САЩ потвърдиха за комуникация с Кремъл по Украйна

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с висши руски служители

Новини
09:08 - 08 Ноември 2022
2715
Ройтерс: САЩ потвърдиха за комуникация с Кремъл по Украйна

Съединените щати декларираха, че подкрепата за Украйна ще продължи, независимо кой ще спечели междинните избори за Конгреса.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан е участвал в поверителни разговори с висши руски служители, целящи да намалят риска от разширяване на войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Запазваме си правото да разговаряме директно на високо равнище по въпроси, които вълнуват САЩ, обявиха от Белия дом, като не отрекоха съобщенията, че Съливан води преговорите, за да бъде предотвратена ядрена ескалация в Украйна.

В свое изказване на събитие в Икономическия клуб на Ню Йорк Съливан не спомена дали той самият е участвал в преки разговори, но

отбеляза, че многократно е заявявал, че "разполагаме с канали за комуникация с Руската федерация на високо равнище".

"Правили сме го, когато е било необходимо, за да изясним потенциални недоразумения, както и да се опитаме да намалим риска и да намалим възможността за катастрофа като потенциалната употреба на ядрено оръжие", каза той.

За водените от Съливан разговори първо съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието посочи, че той от месеци води поверителни разговори със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушен и съветника в Кремъл Юрий Ушаков.

Източниците на "Уолстрийт джърнъл" казали, че те са разговаряли за начините за намаляване на риска от ядрена ескалация в Украйна, но не и за начини за слагане на край на конфликта.

В Киев президентският съветник Михайло Подоляк написа в Туитър, че Украйна не се отказва от преговори с Русия, но държи преди това тя да изтегли войските си, а президентът Владимир Путин не е готов за това. Конструктивни сме в оценката си, ще говорим със следващия лидер, уточни Подоляк.

Жизненоважно е Русия да бъде принудена да участва в истински мирни преговори, каза президентът Володимир Зеленски.