Рокада в ГЕРБ? Борисов сменя Габриел като премиер през март?

Герберите държат лидерът им да заеме премиерския пост, ПП-ДБ може да се съгласят

Новини
11:31 - 14 Декември 2023
6783
Рокада в ГЕРБ? Борисов сменя Габриел като премиер през март?

Не Мария Габриел, а Бойко Борисов може да бъде изборът на ГЕРБ за премиер при ротацията през март, коментират депутати от опозицията. Според тях, заради тежката ситуация в страната, възможно е да има и вътрешна ротация в най-голямата партия и Мария Габриел да се размине с пост №1 в следващия кабинет.

На 6 март, според договореното между ГЕРБ и ПП-ДБ, следва техен мандат с министър-председател Мария Габриел, която би трябвало да замени Денков.

Заради напрегнатата ситуация в държавата покрай бюджета, енергетиката и войната в Украйна, герберите настояват лидерът им да поеме кормилото на властта. „Габриел може да е опитна на международната сцена и в Брюксел и е добър избор за външен министър, но Борисов е опитен държавник с няколко премиерски мандата.”, аргументират се запознатите с вятъра на промяната.

Преди седмица, шефът на Конституционната комисия Радомир Чолаков подхвърли вариаанта Борисов начело на държавата, без да го лансира като предложение, като очерта следната схема – Бойко Борисов трябва да е премиер, вицепремиери да са Асен Василев или Кирил Петков и шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Той подгря ситуацията в тв ефира ден след като промените в Конституцията минаха на първо четене в парламента.

"Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете”, каза Чолаков.

Той уточни, че разговори за нови министри не са водени, а и да има такива, те ще са за състава на правителство след ротацията.

Намек за разместване на върха направи и бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Даниел Митов, който каза, че в сегашното управление е постигнато по една "екзотична формула" и според него в един момент тя ще трябва да бъде преработена. Логично е лидерите на партиите да влязат в изпълнителната власт, за да може да се носи отговорност, намекна тъкмо за Борисов начело на държавата зам.-председателят на партията.  

Дали самият Борисов е склонен да поеме държавата отново и да поеме риска и да е основна мишена на цялбата опозиция, барабар с ПП, които след като предадат изпълнителната власт, ще имат мегдан за повече свобода в критиките и атаките, не е ясно.

Бившият премиер обаче дава всички индикации, че партията му е готова за управлението. Бившият еврокомисар Мария Габриел пък едва ли ще се опълчи на подобно решение, още повече че премиерският пост е сложен и труден повече от всякога, особено за неопитни в изпълнителната власт политици.    

От гледна точка на съгласието от страна на ПП-ДБ -настройките също са променени. Докато преди месеци сегашните управляващи не даваха и дума да се издума за Борисов начело на държавата, сега ледовете са стопени заради общите цели, още повече, че в последно време тримата големи демонстрират сближаване.