Росен Бъчваров: Подобрена е защитата на НАП

Говорителят препоръча да се сменят паролите на електронните пощи

Общество
13:00 - 29 Юли 2019
3357
Росен Бъчваров: Подобрена е защитата на НАП

Пропуските в защитата на НАП са отстранени, заяви пред БНТ говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. От съображения за сигурност временно е ограничен достъпа до 4 електронни услуги, сред които списъка на длъжниците с над 5 хил. лв.

"Сега сме значително по-защитени по причина, че колегите от специализираните служби, които се занимават с това и с компютърната сигурност, направихме цялостен преглед на уязвимостите. Там където има уязвимости, сме ги отстранили или сме ограничили достъпа до електронните услуги", твърди Бъчваров.

Все още не работи и услугата за регистриране на SIM карти от производителите на фискални устройства чрез интернет и тази за възстановяване на ДДС на данъчно задължени лица в ЕС. 

Бъчваров поясни, че в момента се сравняват 70 милиона записи в НАП с изтеклата информация, за да се провери дали има манипулация или подмяна на данъчни и осигурителни данни вследствие на хакерската атака.

Той отново увери, че заплаха за имуществото и банковите сметки на гражданите няма. Не се налага смяна на личните карти, но препоръча да сменим паролите на електронните си пощи и персоналния идентификационен код към НАП.