Росен Христов: Дали ще купуваме от "Газпром" зависи от другите доставчици

Министърът отново повтори опорката на Теменужка Петкова за наета от предшественика му адвокатска кантора

Политика
20:15 - 12 Август 2022
5224
Росен Христов: Дали ще купуваме от "Газпром" зависи от другите доставчици

"Търсим най-евтините доставчици на газ", заяви Росен Христов след срещата при президента. Според министъра България няма проблем с количествата, а с цената. Христов оцени обявения търг за доставки за септември като приключил успешно, защото постигнатите котировки били изгодни.

В момента се водели преговори с няколко компании за октомври, ноември и декември, но се изчаквало, за да се подпишат договори на максимално изгодна цена. За слотове, където да се разтоварва втечненият газ, се разговаряло с Гърция и Турция паралелно.

Христов допълни, че дали ще купуваме газ от “Газпром”, зависи от това дали с другите доставки ще бъдат покрити всички нужди на страната ни.

И отново коментира договора с адвокатска кантора, получила огромен хонорар, и наета при предишното правителство да води преговори с “Газпром”.

Преди ден самият Христов съобщи за кантората, а вчера думите му бяха повторени от бившата министърка на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова.

В петък Христов не можа да даде подробности кой е наел адвокатската кантора, нито какъв хонорар е получила тя. Но заяви, че били ползвани правни услуги в обем, по-голям от необходимия. Това можело да се дължи на презастраховане заради геополитическия оттенък при преговорите, или на липса на компетентност.

Бившият вицепремиер Асен Василев е обяснявал, че България е ангажирала адвокати по договора с “Газпром”, за да се избегнат претенции от руската компания, че страната ни едностранно е спряла да го изпълнява. Тези адвокати можели и да представляват България, ако държавата заведе дело за неустойки срещу “Газпром”.