Росен Христов: Доставките на ядрено гориво на "Уестинхаус" са за средата на 2024-а

Подписахме навреме, ще осигурим нонстоп работа на 5-ти блок, хвали се енергийният министър

Топ
18:07 - 22 Декември 2022
2356
Росен Христов: Доставките на ядрено гориво на "Уестинхаус" са за средата на 2024-а

"Доставките на ядреното гориво на "Уестингхаус" са предвидени по график за средата на 2024г., когато по план трябва да заредим ново гориво в пети блок. Така, че производственият процес буквално започва от януари. Успяхме да подпишем договора съвсем навреме, за да осигурим непрекъсната работа на пети блок", това заяви министърът на енергетиката Росен Христов в предаването "Лице в лице" по bTV. 

"Пети блок ще работи изцяло с горивото на "Уестингхаус", като първото зареждане е частично. Горивото е съобразено с всички изисквания за безопасност и позволява съвместна работа със съществуващото гориво. При първото зареждане ще има и руско ядрено гориво, и горивото на "Уестингхаус". Това е напълно безопасно, ние проучихме всички опции", допълни министър Христов.

"Успяхме да договорим идентична цена на горивото на "Уестингхаус", в сравнение с офертата, която заварихме юли месец от тях. Преговаряхме за цената. В момента цената е по-ниска с двуцифрена сума в евро. Нямаме оскъпяване, което за нас беше важно, защото ядрената безопасност за нас е приоритет номер 1", допълни Христов.

"Спираме да внасяме руско ядрено гориво. Тук трябва да се знае, че ние в момента не можем да внесем руско гориво. Внасяхме го през Русия, но с напредването на войната пътищата за доставка са прекъснати. Логистично не можем да го доставим", каза още министърът на енергетиката.