Росен Желязков бесен на Бареков, Малинов и Али

Това "пакетче", което разделя Европа, няма да мине, отсече транспортният министър

ЕС
20:45 - 25 Март 2019 (обновена)
2498
Росен Желязков бесен на Бареков, Малинов и Али

Транспортният министър Росен Желязков е бесен на тримата български депутати, отсъстващи от днешното пленарно заседание на Европарламента, заради които спорният пакет „Мобилност” влезе като точка в дневния ред.

Това означава, че пакетът „Мобилност“ влиза за гласуване в Европейския парламент на 27 март. Предложението предизвика недоволството на транспортния бранш у нас, както и на превозвачи от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.

"Бесен съм от този резултат. Два гласа не ни достигнаха, за да отпадне точката за разглеждане на пакета за "Мобилност" от дневния ред на последното заседание на Европарламента. 17 български евродепутати можеха да решат мача", заяви Желязков. "Няма да говоря за тези два гласа, които не достигнаха", отсече той.

Както Lupa.bg писа трима наши евродепутати отсъстваха от днешното пленарно заседание на ЕП - Светослав Малинов (Реформаторски блок/ЕНП), Неджми Али (ДПС/АЛДЕ) и Николай Бареков ("Презареди България"/ЕКР). Ако те бяха в залата, щяха да обърнат вота, който бе загубен с много малко - едва със 156 на 154 гласа.

Желязков каза, че ще говори за тези, които са направили нечовешки усилия, за да отидат на гласуването в Европарламента. Той разказа, че в 12 часа Петър Курумбашев му се обадил, че самолетът не може да излети заради трафик над Европа, а в него са били 7 български евродепутати.

Ръководство Въздушно движение направило и невъзможното самолетът да стигне навреме в Страсбург. "И два гласа не ни стигнаха, за да решим дефинитивно тази въпрос. Няма да коментирам отсъстващите. Искам да благодаря на тези, които бяха, каза той и повтори, че е бесен, че със 17 евродепутати е можело да бъде решен проблем на половин Европа.

"Два гласа не ни достигнаха, това означава, че Европа е разделена. Ние загубихме нашия мач в последната секунда на продължението и не може да не ни е яд", отсече транспортният министър. Но заяви, че това "пакетче", което разделя Европа, няма да мине и няма да съществува. 

„Пакетът „Мобилност“ в този си вид не може да има бъдеще, защото е против принципите на Европа”, убеден е транспортният министър. „Ние не искаме най-добрия вариант за България, защото сме европейци, искаме най-добрия вариант за Европа. А той е да не се фрагментира пазара, да не се решават въпроси на конкурентоспособността със законодателни решения, да не бъде сегментиран, да не бъдат протекционистки законите. Това е добро за Европа. Което е добро за Европа, е добро за България. Това, което показаха нашите депутати в Европейския парламент, означава, че отговорността да си депутат в Европейския парламент е огромна. Защото това може да реши съдбата на цял континент“, коментира  Росен Желязков. 

Министърът на транспорта е убеден, че този пакет в този вид не може да има бъдеще, защото той е против принципите на Европа, против европейското право, против принципите на състоянието, конструкцията, развитието и бъдещето на ЕС, против принципите на Лисабонския договор. „Той е абсолютно дискриминационен и ще бъде атакуван, ако влезе в сила, по всички правила, които самият Съюз е създал“, заключи Росен Желязков.

Заради решението на Европейския парламент се очаква българските превозвачи да излязат на протести в Страсбург и в София. За 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да изразят недоволството си и представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз.