Росица Матева: Преустановено е гласуването на 42 машини

Две от тях са извън страната – в Цюрих и Текирдаг

Топ
13:49 - 09 Юни 2024
1434
Росица Матева: Преустановено е гласуването на 42 машини

Преустановено е гласуването на 42 машини, като две от тях са извън страната – в Цюрих и Текирдаг. Това каза председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„При някои от машините е бил сменен куфара и затова решихме с тях да не се гласува. Две машини в Стара Загора са били разменени в секциите и затова преустановихме гласуването с тях. Гласовете на хората ще бъдат отчетени. Но тъй като номера на машината е параметризиран с номера на секцията, т.е. ако беше продължило гласуването с тях, гласовете нямаше да могат да бъдат отчетени от „Информационно обслужване“, поясни тя.

В други случаи машините въобще не са тръгнали и се е преминало към изцяло хартиен вот.

Матева съобщи още, че в ЦИК са постъпили седем жалби и 14 сигнала – предимно за нарушения в работата на СИК-овете. Всички те са препратени към съответните РИК-ове.

Има и два сигнала за политическа агитация.

„Има избиратели, които казват, че на първия екран на машина са заявили, че ще гласуват и за двата вида избори, но е била отпечатана само една бюлетина. Не можем да проверим това обстоятелство, но с цел да не се ограничават правата на избирателите, ЦИК реши те да гласуват на хартия, за този вот, за който не е била разпечатана бюлетина от машината“, обясни Росица Матева.

Тя уточни обаче, че във всички тези случаи трябва да се прави протокол, а в края на деня за гласуване тези протоколи да се прикачат към секционния протокол и предадени в съответната комисия.

Избирателната активност към 11 часа е малко над 8%, стана ясно от думите ѝ. Във всички избирателни секции се гласувало спокойно, като се изключи проблема с машините.

Най-ниската избирателна активност за състав на Народното събрание е в 24 МИР-София – едва 5,44%, а най-висока тя е в 12 МИР-Монтана – 12,67%.

В изборите за членове на Европейския парламент към 11 ч. активността е 8,49%, като най-ниска тя е 16 МИР Пловдив-град (5,74%), а най-висока – в Хасково (11,66%).