Ротвайлерите пуснати нарочно

Случайни минувачи напръскали със спрей злите песове, иначе е може да се стигне до фатален край

Крими
21:22 - 13 Април 2019
1658
Ротвайлерите пуснати нарочно

Двата ротвайлера, които нахапаха дядо и тримата му невръстни внуци в софийското село Железница, са били пуснати нарочно от собствениците от дървените им клетки от столичния кв. „Симеоново”. Това обяви съдия Гюляй Кокоева в Софийския районен съд, след като се запозна с доказателствата по разследването на Софийската районна прокуратура.

Тя предположи, че е възможно и животните сами да са избягали от двора. Но подчерта, че отговорността е на собствениците, пише „24 часа”.

Около 14,30 ч на 10 април ротвайлерите нападнали 70-годишния Александър Антонов заедно с тримата му внуци - Емануел, Виктор и Кристиян. Те са на 8, 9 и 12 г. Четиримата били на разходка в района на Минералните извори в с. Железница. Кучетата ги изненадали, като се появили срещу тях без каишки, поводи или намордници. Хапали ги по ръцете, краката и в главата.

От децата тече много кръв, казва свидетелка на зверството. Две от тях все още са в “Пирогов”, предстоят им операции. Четиримата били отървани от случайни минувачи, които напръскали със спрей песовете, иначе е можело да се стигне до фатален край.

Ден по-рано ротвайлерите излезли от двора на Шишманова и нападнали съседско куче. То издъхнало заради счупен таз, извадено око и разкъсан крак.

От Софийската районна прокуратурата уточниха, че кучетата на Шишманова и сина ѝ по закон се водят агресивни, заради което те трябвало да предвидят, че може нападението да се повтори. Към 23 ч. на 9 април съседът на Шишманова разговарял с мъжа ѝ Бисер, който го уверил, че кучетата вече ги няма.

Пред разследващите Шишманова признала вината си, но на версиите за случилото се съдът не ѝ повярва. Тя твърдяла, че животните щели да бъдат подарени, тъй като семейството вече не можело да се грижи за тях. И добавила, че на 9 април след 18,30 ч. ротвайлерите не били в клетките си, предполагайки, че може да са били откраднати.

Разследващите обаче установили, че резетата на клетките не били разбивани. Освен това за 2019 г. ротвайлерите не били и ваксинирани за бяс и други болести, което прокуратурата отчете като опасност ухапаните да бъдат заразени.

„Изразявам съчувствие към семейството на пострадалите деца”, каза, плачейки, в съда Шишманова. Съдът я освободи срещу 1000 лв. гаранция. Като посочи, че престъплението по непредпазливост. 52-годишната жена не е осъждана и работи като застрахователен брокер. Заради това, когато делото се решава по същество, тя ще бъде освободена от наказателна отговорност и може да бъде само глобена. Ротвайлерите са под ключ в приют.