Руди Гела прогнозира: Избори до дупка, докато ГЕРБ не изчезне

Депутатът от ПП не вижда президентската република като приемлив вариант

Политика
09:30 - 29 Януари 2023
2832
Руди Гела прогнозира: Избори до дупка, докато ГЕРБ не изчезне

Избори до дупка, едни след други, докато ГЕРБ не излезе от активната политика. Така най-общо звучи прогнозата и желанието на депутата от ПП и бивш спортен министър (от квотата на ИТН - б.р.) Радостин Василев за сценария след поредния пети парламентарен вот на 2 април. 

"Отиваме на избори, защото няма как да има синергия между крайно противопоставящи се групи както в обществото, така и в Народното събрание", каза той пред БНТ. 

По думите му "Продължаваме промяната" е направила всичко възможно да не се стига дотам, но не е получила подкрепа. "Лицемерието взе връх в този парламент - виновни са тези, които си сформираха мнозинство. Избраха си председател на НС, но в крайна сметка се уплашиха да направят правителство и направиха една заявка за любов, ама следващия път", коментира Василев.

По думите му изборите ще продължат, докато ГЕРБ не се оттеглят от политиката.

"В такава радикализирана обстановка президентска република е неприемлив вариант, защото ще се стигне до диктатура. Сещам се за пуническите войни -

пети избори идват сега и пуническите войни ще продължат, докато българският Картаген не падне, а българският Картаген е с център на управление в Банкя и неговият образ е ГЕРБ", коментира депутатът.

Този парламент стигна докрай само с един изборен закон, няколко ратификации и много малка част от законите по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още той.

"Тази голяма подкрепа, която виждаме за НПК и обединението на залата, е поредна симулация. При нас е искрена, защото ние търсим тройно решение за този човек, този пост и всичко, свързано с контрола над главния прокурор. При ГЕРБ и ДПС обаче това е симулативно, те много добре знаят, че ние няма да можем да стигнем до истинско приемане".

Позицията на главния прокурор, че това е атака спрямо неговата личност, може би му дава сили, но това не е така. От 14 години има позиция не европейските институции, че България има пропуски при разследването на главния прокурор, оттогава насам е имало трима, посочи Радостин Василев.

Според Василев през изминалите няколко месеца се усеща "определена синергия между президента и ГЕРБ".

"Ролята на президента Радев в това служебно правителство и този кратък парламент бе да възстанови основно ролята на ГЕРБ и ДПС в управлението и голяма част от служебните министри да нападат предходните министри от ПП, мен и други, което създаде едно усещане, че всички са маскари"