Руди пита Лечева: Защо освободихте баба Розка и какво правите за новия стадион на ЦСКА? (ВИДЕО)

Бившият министър на спорта зададе няколко въпроса към настоящия служебен шеф и чака отговор

Топ
17:30 - 29 Септември 2022
5416
Руди пита Лечева: Защо освободихте баба Розка и какво правите за новия стадион на ЦСКА? (ВИДЕО)

Бившият министър на спорта - Радостин Василев, реагира и отговори на нападките на служебния шеф Весела Лечева, която обвини предишното ръководство в порочни практики.

Василев използва профила си във Фейсбук и публикува видео с няколко въпроса, отправени към Лечева и чака отговор на тях.

Ето и въпросите на Василев:

"Въпроси към служебния Министър на младежта и спорта Весела Лечева по ЗДОИ (Закон за достъп до обществена информация):

1. Във връзка с освобождаването на Розка Станчева (баба Розка) с мотив, че е на пределна възраст, моля да ни отговорите на каква възраст са следните, назначени от Вас лица на ръководни позиции в Министерство на младежта и спорта:

Красимира Бунджулова – началник на политическия кабинет

Петър Георгиев – Пешо Бакалина – заместник-министър

Ефрем Ефремов – медиен съветник в политическия кабинет

Емил Миланов – директор дирекция „Регионална координация и контрол“

Антон Коджабашев – съветник

2. Какви действия сте предприели за освобождаване от наемателя и влизане във владение на „Ресторант 101“ в Национален спортен комплекс „Диана“, тъй като договорът за наем е прекратен още преди встъпването ви в длъжност?

3. Какви действия предприехте след 02.08.2022г. за премахване на незаконни постройки и освобождаване на незаконно ползвани спортни обекти в спортен комплекс „Септември “, който е собственост на Министерство на младежта и спорта, а именно – картинг писта и незаконни постройки – автосервизи? Докъде придвижихте процедурата по узаконяване на тенис кортовете в комплекс „Септември“?

4. Какви действия предприехте след 02.08.2022г. по процедурите, съгласно вашите правомощия, свързани с проектиране и строителство на нов стадион на ЦСКА в комплекс „Българска Армия“, тъй като имаме информация, че преговорите и действията между ЦСКА и Министерството на младежта и спорта са прекратени и бяхаме информирани от изп. директор на дружеството „Сердика спортни имоти“, че противно на ваши твърдения в медиите, вие никога не сте изисквали каквато и да е документация, свързана с ползването на стадион „Българска армия“ и евентуалното проектиране и строителство на нов стадион на ЦСКА.

5. Какви действия предприехте по процедурата за проектиране на „Възстановяване на спортен комплекс Червено знаме“, за която има осигурено финансиране от предишното редовно правителство и има конструктивно становище, че съществуващата конструкция на басейна може да бъде използвана за последваща експлоатация на модерно спортно съоръжение?

6. Защо извършихте промени в Наредба 4 за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост, с което давате възможност да се кандидатства с проектни предложения целогодишно, а не на три отделни етапа през годината, както е целесъобразно и в тази връзка считате ли, че служебен министър следва да разпределя сериозен държавен ресурс за дългосрочни проекти, по които не може да осъществи последващ контрол на изпълнението, а само може да разходва публичен ресурс?

7. Какъв е настоящият поименен състав на експертите от комисията на ММС, разглеждаща и одобряваща проектни предложения по Наредба 4 за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост?

8. Какви действия предприехте по сигналите на бившето ръководство на Министерство на младежта и спорта до АДФИ и Сметна палата на база на доклад на Вътрешен одит към ММС във връзка със съмнения за злоупотреби и нарушения в особено големи размери, свързани със строителството на зала „Арена Бургас“ ?

Допълнителни въпроси към Весела Лечева извън ЗДОИ, но много важни!

1. Какво наложи възстановяването на работа на Красимира Пейчева (по информация на граждански договор)-бивш маркетингов директор на Българския Спортен Тотализатор от времето на ръководството на Любомир Петров /ГЕРБ/, по времето на който са практикувани маркетингови практики на ръба на закона и откровено фиктивни процедури и са финансирани сайтове като ПИК, Трибюн , Блиц, вестник Труд и други сайтове, свързани с Красен Кралев? Освен това от нейното „експертно“ маркетингово управление на БСТ не ни бяха оставени документи по нито една процедура, а само надлежно платените от БСТ фактури.

2. Наясно ли сте, че договорът за реклама на Български спортен тотализатор с Нова телевизия изтече през април 2022 г. и не беше подновен от Александър Тодоров? Договорът за реклама на Българския спортен тотализатор с БТВ изтича през септември 2022 г. Смятате ли да подновите тези договори и считате ли, че по времето на служебен министър трябва да се разходват няколко милиона лева за дългосрочна телевизионна реклама?

3. Защо възстановихте на ръководни постове в свързаните с Министерство на младежта и спорта търговски дружества, приближени на Пламен Манолов (12 години директор на НСБ по времето на ГЕРБ) лица – Светослав Русинов, Петър Петров, Иван Терзийски, Траян Танев, Виктор Попов, които са пряко отговорни за трагичното състояние на спортните обекти, собственост на Национална Спортна База и Академика 2011 и чийто порочни практики бяхме изкоренили чрез отстраняването им по време на моето управление?

4. Вярно ли е, че сте възложили на служители в ММС прехвърляне на „Стрелбищен комплекс в кв. Гео Милев“ от активите на Министерството на младежта и спорта към активите на Национална Спортна База ЕАД и какво налага това прехвърляне? Считате ли, че е налице конфликт на интереси, когато в качеството си на министър извършвате подобни действия с обект, който се ползва от федерация на която вие сте председател? Подготвяте ли разпореждане със стрелбищния комплекс по подобие на неизгодната продажба на зала Универсиада през 2008 година , по времето, когато сте председател на ДАМС, извършена тайно от Данаил Димов-тогавашен изп. директор, а сега неслучайно член на УС на НСБ и двата пъти назначен от вас?

5. Планирате ли отдаване чрез пряко договаряне на плувния басейн, находящ се в сградата на Министерство на младежта и спорта на дружество, свързано с Таня Богомилова за сума под 5 000 лева месечно и знаете ли, че по този начин ощетявате държавния бюджет с десетки хиляди лева месечно и може да ви бъде потърсена наказателна отговорност? Запозната ли сте, че по времето на Красен Кралев, басейнът е бил предоставен на дружеството свързано с Таня Богомилова за цена над 4 пъти по-малка от тази, която са предлагали кандидати за басейна в процедура по отдаването му, незаконно прекратена от Кралев?

6. Смятате ли, че е нормално действащ министър да приема на публична среща в ММС национален отбор по шахмат, заедно с ръководител на шахматна федерация, която е настоящ кандидат за лиценз, при положение, че в същото време има още няколко кандидатстващи за лиценз шахматни федерации? Мислите ли, че това е коректно поведение на министър и давате ли предимство на федерацията с председател г-н Васил Антонов заради вашето приятелство и близостта му до президента Румен Радев?

Послепис: Сигурен съм, че отправените въпроси представляват интерес, освен за обществеността и за независимите български журналисти. Знам, че ще ви бъде трудно да им отговорите. Съберете мозъчния тръст.

Поканата ми за публичен дебат към Вас по всички теми в спорта и не само, остава актуална - очаквам вашия отговор.

Весел четвъртък на госпожа Весела Лечева и ОПГ-то, което тя нарича експерти".