Румънци надушиха Занзибар - инвестират милиони в имоти

Екзотичният остров привлича с обещания за доходност, по-висока от тази в Дубай

Новини
15:17 - 16 Септември 2024
13736
Румънци надушиха Занзибар - инвестират милиони в имоти

Малдивите, Сейшелите и Занзибар бяха зони на комфорт за хората, желаещи да пътуват към по-сигурни места по време на пандемията. Докато класическите дестинации бяха в забвение, в Занзибар например броят на чуждестранните туристи нарастваше с годишни темпове от около 30%.

Сега регионът разгръща потенциала си, след като местните власти започнаха инвестиции в инфраструктурата. Инвеститорите са привлечени от обещания за доходност, по-висока от тази в Дубай, пише в свой материал Economica.net. Онлайн изданието посочва, че все повече граждани на северната ни съседка започват проекти на екзотичния остров.

"Има румънски инвеститори, които живеят там от известно време

и са открили тази възможност да закупят терен и да направят ресторант.

Архитектурата в Занзибар е като в Румъния през 90-те години, много традиционалистична, всички ресторанти имат дървени покриви, доста рустикални, както беше всяка румънска тераса, с цветя по прозорците, със салфетки на масата. Ние направихме една модерна сграда, с климатизация, с големи прозорци. Така стигнахме дотук", разказва пред сайта архитект Себастиан Миндроу.

Според него началната инвестиция за ресторант в Букурещ за 11-12 години е скочила от 150 000 евро на 400 000 евро,

докато в Занзибар единственото условие е да покриеш изискванията на клиентите.

За дизайна на заведението отговарят той и партньорът му Раду Калин. Двамата притежават едно от най-големите студиа, специализирани в HoReCa индустрията в северната ни съседка, но това не е всичко.

Те са инвестирали свои средства в комплекса от вили Azure. Те са разположени на парцел от 12 декара, а общата стойност на проекта е около 11 милиона евро.

Azure е първият проект, който построяват под бранда The Village в Занзибар. От 54-те вили, от които 16 над вода и 38 на сушата, вече са продадени 20%.

Цените започват от 239 000 евро, но предназначението им

не е за постоянно обитаване, а за хотелско настаняване под наем.

За тяхното популяризиране, инвеститорите си сътрудничат с агенции в Занзибар, но и в Румъния и Дубай.

Купувачите до момента са инвеститори от Румъния, Австралия, но има и много напреднали разговори с жители на Кения, Южна Африка, Дубай, Оман.

Комплексът ще се управлява от хотелски оператор и по плановете в рамките на 12 месеца целият проект ще бъде завършен. Инвеститорите обещават доходност от 10% годишно, гарантирана чрез договор, като се изисква предварителен депозит от 10 000 евро.

Очевидно е, че ако проектът бъде успешен, далеч няма да е единственият, пише money.bg.

Докато класическите дестинации бяха в забвение по време на пандемията, в Занзибар броят на чуждестранните туристи нарастваше с годишни темпове от около 30%