Румъния има ново правителство

Кабинетът на Марчел Чолаку беше избран с 290 гласа „за“

ЕС
16:13 - 15 Юни 2023
1312
Румъния има ново правителство

С 290 гласа "за", 95 "против" и нито един въздържал двете камари на румънския парламент избраха новото румънско правителство начело с Марчел Чолаку. Първи гласуваха депутатите, след това сенаторите. 

418 народни представители от общо 465 присъстваха в залата по време на днешния вот на доверие и дебатите, белязани от скандал и остра размяна на реплики.

Сред депутатите, гласували "против", са двама от Национално-либералната партия, съобщи Диджи24. Става дума за Флорин Къцу, който през пролетта на миналата година се оттегли от поста лидер на НЛП, и Дан Вълчяну - бивш министър на финансите. 

“Ще има големи атаки срещу нас през следващия период. Ще бъдем обвинявани. Ще има опити съюзът ни да бъде разрушен. Но както се е случвало и друг път в историята, надявам се да намерим баланс”, заяви от парламентарната трибуна непосредствено преди гласуването новият премиер на Румъния Марчел Чолаку. Той изрази надежда, че въпреки че Демократичният съюз на унгарците е напуснал коалицията, "ще останат екип в парламента за важните закони".

След днешния вот на доверие в парламента предстои в 17 ч. премиерът и министрите да положат клетва в президентския дворец Котрочени пред държавния глава Клаус Йоханис. Встъпването в длъжност на правителството на Марчел Чолаку финализира т.нар. правителствена ротация, процедура, която за осъществява за първи път в Румъния и беше планирана още от ноември 2021 г.
Новият кабинет, който ще ръководи страната през следващата година и половина, включва 18 министерства. СДП и НЛП си поделиха по равно ведомствата, като всяка партия ще има по един вицепремиер - Мариан Някшу от СДП и Каталин Предою от НЛП, който беше преместен от министерството на правосъдието в министерството на вътрешните работи. Досегашният трети коалиционен партньор - Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), напусна управлението.