Румъния обяви, че ще продължи да подкрепя Украйна

ЕС
17:42 - 26 Октомври 2023
1948
Румъния обяви, че ще продължи да подкрепя Украйна

Румъния ще продължи да подкрепя Украйна, включително от военна гледна точка, заяви в Брюксел румънският премиер Марчел Чолаку след среща на лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС), предаде агенция Аджерпрес.

Чолаку направи това уточнение, след като бе попитан дали Румъния може да изпрати още боеприпаси на Украйна.

"Румъния има ясен принос и помощ по отношение на Украйна. Помощта беше многоизмерна. Най-голямата помощ, която оказахме на Украйна, беше икономическа и помощ по отношение на транзита на зърно, което ще продължи“, каза Чолаку на пресконференция. Той припомни, че на неотдавнашното съвместно заседание на правителствата на Румъния и Украйна в Киев бе договорена точна процедура за транзит и евентуален износ на зърно в Румъния, който е много ограничен чрез лицензионна система, одобрена и приета и от Европейската комисия. Чолаку посочи, че Румъния „ще продължи да оказва (на Украйна) помощ и във военната област".

Президентът на Румъния Клаус Йоханис, който също е в Брюксел за участие в Европейския съвет, заяви, че на срещата на европейските лидери ще говори за необходимостта от подкрепа и внимание към Украйна, съобщава още Аджерпрес.

„Ще изразя ясно необходимостта от солидарност с Украйна, необходимостта от подкрепа за Украйна и от внимание към Украйна“, заяви Клаус Йоханис.
Според него в момента вниманието се насочва към Близкия изток.

„Украйна е до нас, това е страна, която ще стане част от Европейския съюз“, посочи още румънският президент.