Румъния обяви новия състав на кабинета

Людовик Орбан е решил да извърши оптимизация, като обедини някои министерства

Новини
17:04 - 24 Октомври 2019
3325
Румъния обяви новия състав на кабинета

Румънският кандидат за премиер, ръководител на Национално-либерална партия (НЛП) Людовик Орбан, представи новия кабинет, който ще бъде предложен на парламента за одобрение, съобщи РИА Новости.

На 10 октомври румънският парламент гласува в подкрепа на вот на недоверие към правителството под ръководството на премиера Виорика Дънчила.

Президентът Клаус Йоханис проведе консултации с партийните лидери и номинира Орбан за министър-председател. Правителството на Дънчила се състоеше от 24 министерства.

"Назначеният министър-председател Людовик Орбан представи правителствения списък на заседание на Националното политическо бюро на НЛП. Освен министър-председателя Людовик Орбан, в състава на правителството влизат и вицепремиера Ралука Туркан и 16 министерства", се казва на страницата на НЛП във Фейсбук.

В документа се казва, че Орбан е решил да извърши оптимизация, като обедини някои министерства. Министерството на публичните финанси ще се ръководи от Флорин Киту (член на Сената на Румъния); Министерство на вътрешните работи - Йон Марчел Вела (член на Сената на Румъния); Министерството на външните работи ще се ръководи от Богдан Ауреску (той оглавява Министерството на външните работи през 2014-2015 г.); Министерството на правосъдието ще се ръководи от Каталин Преда (бивш министър на правосъдието през 2008-2012 г.).

Йон Щефан ще бъде начело на Министерството на благоустройството, развитието и администрацията; Министерството на отбраната ще се ръководи от генерал Николае-Йонел Чука; Министрството на здравеопазването - Виктор Костак; Министерството на образованието и науката ще се ръководи от учителката Моника Кристина Анисие.

Останалите министерства са следните: Министерството на икономиката, енергетиката и бизнес средата; Министерството на труда и социалната защита; Министерството на околната среда, водите и горите; Министерството на транспорта, инфраструктурата и съобщенията, Министерството на земеделието и развитието на селските райони; Министерство на европейските фондове; Министерство на; Министерство на младежта и спорта.