Румъния обяви темите за референдум

Съседите ни показали, че не търпят корупция, твърди президентът

Новини
16:42 - 04 Април 2019
1504
Румъния обяви темите за референдум

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви на пресконференция, че е изпратил на парламента писмо с двете теми на организирания за 26 май референдум за правосъдието, информира Romania Journal.

В края на миналия месец Йоханис съобщи, че допитването ще се проведе заедно с изборите за Европейски парламент на 26 май.

Първата тема е забрана на амнистията и помилването на осъдени за корупция, а втората е забрана на правителството да приема извънредни постановлениявъв връзка с престъпленията, наказанията и съдебната организация.

Държавният глава отбеляза, че гражданите ще трябва да решат дали осъдени за корупция трябва да бъдат амнистирани и дали искат правителството да приема извънредни постановления по чувствителни въпроси като организацията на съдебната система и наказателните закони.

"Румънците показаха, че те не приемат корупцията и кражбата на държавни пари", изтъкна Йоханис.

"Да, нулева толерантност към корупцията чрез забрана на амнистията и помилването за такива деяния представлява най-добрият път, правилният начин да продължи борбата срещу корупцията", поясни той.

Президентът нападна управляващата Социалдемократическата партия заради безпрецедентните й действия. По думите му през последните повече от две години партията системно атакува съдебната система.