Румъния: Разполагаме с достатъчно газ

Държавите членки на ЕС се споразумяха по-рано през седмицата да намалят търсенето на газ

ЕС
11:48 - 29 Юли 2022
1963
Румъния: Разполагаме с достатъчно газ

Румънските държавни газови резерви са почти 59%, което позволява на потребителите да издържат на евентуално пълно спиране на доставките на руски газ през зимата. Според правителствени източници предишните планове са предвиждали 46% до август, но сегашните резерви са доста над тази граница.

"Румъния има готовност за газ за зимата. Няма да ни свърши газа, дори ако Путин спре кранчето", заяви лидерът на социалдемократите Марсел Чолаку за B1TV. "Научихме урока си от историята, когато става въпрос за зависимост от руснаците. Те винаги са вземали от нас, никога не са ни давали нищо", добави той.

Съкращаването на газа ще се отрази само на някои сектори на икономиката, заявиха представители на румънското министерство на енергетиката. "До 1 ноември ще имаме запаси от 80%", заяви и премиерът Николае Чука, цитиран от HotNews.

Държавите членки на ЕС се споразумяха по-рано през седмицата да намалят търсенето на газ с 15% през следващата зима, въпреки съпротивата на страни като Полша и Испания.

Вследствие на това споразумение министрите в Съвета по енергетика постигнаха политическо споразумение относно координираните действия за намаляване на потреблението на газ от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Мерките имат за цел да осигурят постоянен поток от газ за защитените потребители и критичните отрасли. Регламентът по същество изисква обемът на потребявания газ да бъде с 15% по-нисък от средния обем, потребяван през същия период през последните 5 години.