Румънският президент ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО

Топ
21:10 - 22 Февруари 2024
3633
Румънският президент ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО

Румъния е уведомила съюзниците от НАТО, че планира да номинира своя президент за генерален секретар на алианса, според европейски служители, съобщи "Блумбърг".

Номинацията на президента Клаус Йоханис ще усложни усилията на някои от съюзниците да назначат отиващия си нидерландски премиер Марк Рюте като следващ шеф на Организацията на Северноатлантическия пакт.

С подкрепата на САЩ, Обединеното кралство и други големи страни, Рюте от месеци е смятан за фаворит да ръководи алианса от 31 членове, след като мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг приключи през октомври.

Но някои членове от източния фланг на алианса отказаха да дадат зелена светлина, тъй като настояват за по-голямо представителство от региона на Източна Европа на висши позиции в организацията. Последните ръководители на алианса са от скандинавските страни или Нидерландия.

Пресслужбата на Йоханис не отговори на искането за коментар. Говорител на Рюте каза, че съюзниците от НАТО трябва да вземат решение за следващия генерален секретар и отказа да коментира повече.

Европейски и американски служители изразиха съмнение относно шансовете на Йоханис, като някои казаха, че румънският натиск вероятно само ще удължи процеса, преди Рюте в крайна сметка да спечели. Двама американски служители, които поискаха анонимност при обсъждането на въпроса, заявиха, че президентът Джо Байдън има високо мнение и за двамата кандидати, но че САЩ вече са застанали твърдо зад Рюте.

Публичните изявления в подкрепа на Рюте от служители на САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция, са разглеждани от някои служители в алианса като опит да се "запечата" кандидатурата на Рюте - и потенциално да се изключат други кандидати.

Естонският премиер Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс също изразиха интерес към позицията, но страните им в крайна сметка се въздържаха да ги номинират за кандидати. Турция даде да се разбере, че би искала уверения от Рюте, включително че той няма да се съобразява само с членовете на Европейския съюз.

Йоханис каза този месец, че „би било недопустимо нито една от водещите длъжности, които се обсъждат тази година, да не бъде заета от някой от Източна Европа“, където членовете на НАТО се чувстват „оставени настрана“ в ръководството на алианса.

С изискване за единодушно решение между съюзниците страните от НАТО се опитват да постигнат съгласие за наследник на Столтенберг до срещата на външните министри в Брюксел в началото на април за 75-ата годишнина на алианса.

Ролята на генералния секретар на НАТО ще бъде особено критична през следващите години на фона на нарастващата загриженост в Европа относно ангажимента на САЩ към сигурността на региона.

Докато войната на Русия с Украйна се проточва, следващият шеф на НАТО ще трябва да балансира, избягвайки всякакви преки последици или по-широка ескалация между алианса и Русия, като същевременно насърчава съюзниците да поддържат военна и финансова подкрепа за Украйна, тъй като обществеността започва да се уморява от разходи.

Румъния значително увеличи разходите си за отбрана през последните години и отделя цели 2,5% от своя БВП за разходи за отбрана, надминавайки целта на НАТО от 2%. Йоханис беше похвален от Тръмп за разходите на страната по време на предишния му мандат.

И все пак кандидатурата му трудно ще постигне успех, като се има предвид, че румънеца Мирча Джоана в момента е на важната позиция на зам.-генерален секретар. Йоханис също може да бъде потенциален кандидат да замени Шарл Мишел като председател на Европейския съвет.