Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Да се намали ДДС-то върху тока и да се увеличат помощите

Актуални новини
13:49 - 05 Октомври 2021
2785
Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Да се намали ДДС-то върху тока и да се увеличат помощите

"Идва зима, расте търсенето, до Коледа нефта Брент може да стане над $90 за барел, а след Нова година може и $100. Това ще напомпа допълнително инфлация и да повлияе на икономическото възстановяване", каза пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.
 
Според него се получава ефектът на самопотвърждаващите се прогнози, като на основата на рационалните очаквания на икономическите субекти, че цените ще растат при другите стоки и услуги, значи трябва да вдигнем и нашите.

"В България е възможно да се направят и данъчни облекчения, като например се намали ДДС-то наполовина от 20% на 10% върху електроенергията през зимните месеци, а също така да се въведат удължени срокове за деклариране и плащане на ДДС. Освен това може да се увеличат енергийните помощи на повечето енергийно бедни домакинства и да се подпомогнат и фирмите с енергийни субсидии", предложи Гълъбинов.

Франция предлага еднократно плащане на сметката за ток на по-бедните домакинства, докато Гърция планира енергийни субсидии, за да помогне на домакинствата да поемат по-високи сметки.
 
ЕК иска да изготви набор от инструменти и мерки, които националните правителства да могат да използват, за да отговорят на повишаването на цените, като например чрез намаляването на ДДС върху енергията, каза още експертът.

Според него енергийните субсидии ще са практика в повечето страни от ЕС не само за домакинствата, но и за фирмите. Аргумент е защитата на икономическите интереси на потребителите, при наличие на важни социални и икономически обстоятелства, които налагат това.
 
"Глобално в макроикономически план фискалните и монетарни стимули доведоха до възстановяване на търсенето в по-бърз порядък отколкото предлагането можеше да навакса. Сега въпросът е : Какъв трябва да бъде отговорът на прекомерните цени на електричеството? Охлаждането на икономиките, след възстановената заетост и производство, ще възстанови дългосрочно пазарното равновесие. Но решения трябва да се търсят и краткосрочно", каза още икономистът.

Повечето от политиците в България като проспаха глобалните тенденции на проинфлационното възстановяване, сега ще тичат след събитията, добави той.