Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Световната икономическа рецесия вече е факт

Кризата обаче дава и възможности, казва финансистът

У нас
16:30 - 10 Март 2020
12312
Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Световната икономическа рецесия вече е факт

-Г-н Гълъбинов, премиерът Бойко Борисов обяви, че страната губи десетки милиони всеки ден заради коронавируса. Така ли е наистина и каква е прогнозата ви, ако това продължи повече от месец?

- В момента нищо не губим все още. Ние бихме могли да започнем да губим - защото рецесията идва, ако започнем да губим поръчки. Ако не ни поръчват достатъчно производства на резервни части, ако започнем да губим доставки и т.н. Т.е., ако намалее износът към държавите от еврозоната, примерно към Германия, към Италия... Тогава тая загуба може да се материализира. Другото важно нещо е свързано с намаляване на цените на претрола в световен мащаб. Ние дълго време имахме високи цени на природния газ – а сега имаме възможност за по-ниски цени на природния газ. Това от своя страна ни дава възможност за по-добри цени на горивата.

-Искате да кажете, че заради коронавируса в икономически план могат да бъдат извлечени и ползи?

-О, ама разбира се. Фактически идването на рецесията трябва да бъде съпроводено с едно добро управление на този процес, за да не се превърне в криза.

Защото по времето на рецесия има и възможности, освен загуби и пропуснати ползи. Например намалената цена на газта – ето това е възможност! За по-конкурентна българска индустрия.

Другото – пада цената на суровия петрол – а ние сме нетен вносител на петролни продукти. Можем да се възползваме от тази ситуация, за да се получат по-ниски цени на крайните горива за населението и за бизнеса.

-А ниските цени на горивата ще доведат ли до намаляване на цените на стоките..? У нас обикновено не се случва.

-Проблемът е точно в това. Има предпоставки да се възползваме – но дали наистина ще се възползваме?! Ако не можем – никой не ни е виновен, пропуснали сме възможности.

От  друга страна държавата може да каже – добре де, но ако паднат цените на горивата, ще събираме по-малко акциз и ДДС. А акцизът и ДДС-то ни трябват, за да вържем сметката с пенсиите. С плащането на държавните разходи и заплати, с плащането и доплащането в здравната система... И какво излиза – по-добре да не ги намаляваме тогава ценитe на горивата...! Защото монетата има винаги две страни.

-Това ли смятате, че ще е логиката на властта?

-Ами ако стане драстично намаление на крайните цени на горивата, ще се събира по-малко ДДС, нали!

-Значи народът пак ще е измамен.

-Евангелието всеки може да го чете по различен начин. Някой друг ще каже – не, не, не е хубаво да падат цените, по-добре да си седят така. Е да де, ама болшинството не мисли така.

-Два пъти споменахте рецесията. Тя факт ли е и коронавирусът ли се превърна в неин катализатор?

-Тя вече е факт. По мое мнение световната глобална икономическа рецесия е факт. Коронавирусът я катализира. Короновирусът е спусъкът на процеса, който започва.

-Какво следва – тя колко дълго ще продължи?

-Винаги в икономическата теория се разглежда ресеция – забавяне на икономиката – в рамките на една година. Това е най-късият период на такова кризисно развитие. В рамките на 12 месеца да дойде и да си отиде. Ако продължи повече от четири тримесечия – тогава вече говорим за криза.

-Да разбираме ли, че тепърва предстои масово обедняване на населението?

-Може да стане така, ако рецесията прерасне в криза и продължи по-дълго. Ако обаче приключи в рамките на годината, тогава може и да се разминем с обедняването. Всичко е въпрос на управление на този процес.

Това е сложна работа – не може просто така: избираме някой и го слагаме за министър или министър-председател! И той не знае какво да прави... Като не знае и само говори, че ще има загуби – ами то ще стане така накрая.

Но ако има хора, които знаят какво да правят в тая ситуация – преодолимо е.