Румен Гечев изплю камъчето - БСП иска връщането на "Газпром"

Френското предложение за Македония не защитава българския интерес, смята червеният депутат

Политика
17:47 - 25 Юни 2022
4471
Румен Гечев изплю камъчето - БСП иска връщането на "Газпром"

"Едно от условията за преговори за бъдещо правителство ще бъде подновяване на преговорите с "Газпром". Завръщането на "Газпром" не е заплаха. Русия не е враг на България, те и САЩ са конкуренти при доставките на газ. Против сме смяната на един монопол с друг. България има интерес от повече доставчици, които да се конкурират". Това заяви за "Офанзива" по Nova News депутът от БСП Румен Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.

Гечев подчерта, че БСП не подкрепи френското предложение за вдигане на ветото на РСМ, защото българският интерес все още не е защитен и гарантиран.

"България вместо да има подкрепата на своите европартньори, е обект на натиск от Франция и Германия. Протоколът е хвърчащ лист хартия, има неутвърдени текстове в скоби. Докато не се види текст с подпис и печат като предварителен проект, няма за какво да се радваме. Щяхме да излезем от правителството, ако това предложение бъде прието от коалицията", обясни той. 

По думите му в сложната обстановка в страната БСП са длъжни да се отзоват на нова покана за съставяне на ново правителство. 

Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова не е подвела никого и не е подписала разрешение за износ на оръжие директно за Украйна.

"Има напрежение между Радев и БСП. Това са разминавания, свързани с поведението на служебните кабинети. Той беше изведен на политическата сцена от БСП и ние имаме някои претенции към него", обясни Гечев.

И допълни, че БСП има достатъчно квалифицирани хора да поеме различни министерства. 

Професорът даде оценка 4,50 на правителството.