Румен Гечев пред Lupa.bg: Държавните бензиностанции са панически пиар

Икономика
13:00 - 18 Май 2020
4852
Румен Гечев пред Lupa.bg: Държавните бензиностанции са панически пиар

Намесата на държавата с пазарни средства е добре дошла, но в случая това е панически пиар, а не плод на някаква концепция. Това заяви пред Lupa.bg зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Гечев по повод идеята на властта да изгради държавни бензиностанции.

Народният представител от опозицията припомни, че БСП от години предлага намесата на държавата с пазарни средства с цел регулиране на пазарни процеси.

„От ГЕРБ досега защо не подкрепиха нашите идеи? Сега ли се сетиха - след 10 г.?“, риторично попита Гечев.

Той даде за пример практиката в САЩ. Там американските президенти многократно са освобождавали от държавния резерв петролни продукти, с което са влияели на цените на горивата на пазара. И обратното - когато цените са били пределно ниски – държавата е изкупувала големи количества. 

Според Румен Гечев обаче по-важният въпрос е защо в България акцизът върху горивата е най-нисък в ЕС.

„Продавачите на бензин, дизел и пропан-бутан прибират в собствените си джобове акцизите, вместо те да влизат в бюджета. И това правителство трябва да отговори на въпроса - защо остава стотици милиони акцизи в доставчиците на горива, а тези пари не влизат в държавния бюджет?“, коментира депутатът.

Гечев е категоричен, че след разразилите се скандали Владислав Горанов трябва да напусне поста си. „Министър Горанов или няма собствено достойнство и не държи на думата си, или трябва да подаде оставка. Едно от двете е вярно“, каза народният представител и припомни, че в началото на февруари Горанов заяви: "Докато аз съм министър, ДДС няма да се намалява".