Румен Христов към ген. Атанасов: СДС, за разлика от ДСБ, не е било съюзник с наследниците на БКП

Не подкрепяме отличието за Георги Йорданов, но не ние сме издигали внука на ДС Терзиев, отсече синият лидер

Новини
12:40 - 01 Август 2024
2101
Румен Христов към ген. Атанасов: СДС, за разлика от ДСБ, не е било съюзник с наследниците на БКП

След като ген. Атанас Атанасов "подпали фитила" по повод решението на кабинета да награди някогашния министър на културата Георги Йорданов с орден "Стара планина", като призова Бойко Борисов и Румен Христов да се разграничат, синият лидер зае радикална позиция.    

Христов атакува ДСБ със следните доводи:

По повод възмущението на Атанас Атанасов, че правителството е предложило комунистическия министър Георги Йорданов за орден "Стара планина" и призива му лидерите на ГЕРБ и СДС да се разграничат, заявявам:

СДС категорично не подкрепя това предложение, но припомням: За разлика от ДСБ и Атанас Атанасов, СДС никога не е влизало в съглашателство и коалиция с наследниците на БКП - Българската социалистическа партия. Атанасов с радост консумира властта в компанията на социалистите в кабинета на Кирил Петков.

Не сме издигали и избирали внука и сина на ДС Васил Терзиев за кмет на София.
Не сме подкрепяли и избирали за президент кандидата на БСП Румен Радев.
Двойните аршини и късата памет не са добри спътници на политиците! 
 
По-рано, Атанасов публикува гневен пост във фейсбук.

"В нашата страна има действащ закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен! Това ПМС е срам и позор за партиите, членове на ЕНП - ГЕРБ и СДС, чиито представител е премиерът и външен министър Главчев Оставка! Бойко Борисов и Румен Христов, ако не се разграничите от проксито си сте лицемери!"

Възмущението на Атанасов се дължи на факта, че Георги Йорданов е последният жив от Политбюро на БКП на Тодор Живков (кандидат - член е от 1979 до декември 1989 г.), заместник-министър председател и бивш министър на културата в последното соц. правителство.

През май той навърши 90 години, като именно достолепният юбилей е поводът за ордена.

По социалистическо време той два пъти е награждаван с тогавашния най-висок орден "Георги Димитров"  и веднъж - с "13 века" България.