Румен Христов пред Lupa.bg: Очакваме "Демократична България" да не дават рамо на Манолова

Новини
09:00 - 28 Октомври 2019
3856
Румен Христов пред Lupa.bg: Очакваме "Демократична България" да не дават рамо на Манолова

-Г-н Христов, има ли изненада в резултата от местния вот в София, или сериозната преднина на Йорданка Фандъкова е в реда на очакваното?

-Резултатът не е изненадващ, въпросът е, че отиваме на балотаж и това, че сме с преднина около 10 процента не трябва да ни успокоява. Предстои доста работа, защото очевидно е, че тези, които обявиха протестен вот, ще търсят някаква консолидация. Смятам, че трябва да се обърнем към колегите от „Демократична България”, всички техни симпатизанти и членове да подкрепят представителя на ЕНП в лицето на г-жа Фандъкова.

София никога не е била управлявана от ляв кмет, и след като на балотаж не отива техен кандидат, според мен нормално и естествено е техните формации да подкрепят Йорданка Фандъкова, не Мая Манолова, която е ярък представител на БСП и левицата.  

-Дали съществува риск на балотажа вотът да се обърне изненадващо в полза на Манолова, ако процентът от гласовете на ДБ и тези на Борис Бонев отидат към левия кандидат? 

-Аз очаквам лидерите на „Демократична България” да бъдат на висота и да не призовават избирателите да гласуват за левицата или по съвест, а да подкрепят представителя на десницата Йорданка Фандъкова. А дори да има такъв призив, какъвто не очаквам - за подкрепа на острието на БСП, избирателите да решат, както винаги досега, да дадат гласа си за дясното управление на София.

-Но на първия тур от вота пак се получи разпиляване на десни гласове - десният избирател реално имаше три опции  - Йорданка Фандъкова, кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев и този на ДБ Борислав Игнатов. 

-Когато имаш състезание за листа, обикновено е разумно и добре да имаш и кандидат за кмет, защото така консолидацията е по-голяма, а резултатите по-добри. Но да не забравяме, че ще имаме шарен парламент и ще се търсят мнозинства. Да се надяваме те да бъдат преди всичко в полза на гражданите. Но да бъдат десни мнозинства. Защото няма какво да крием - политиките са леви и десни  и това важи и за кметските, не само за националните политики. Смятам, че българската левица, която няма нищо общо с европейските левици, не е алтернатива. Независимо от умората, за която се говори, че е настъпила у гражданите след управлението на ГЕРБ, БСП не може да е алтернатива. Социалистите говорят за промяна от началото на демократичните промени. Помните онази символична песен „Последен валс”, в която се пее:„За промяна говореше много…”

Колкото пъти БСП са се опитали да променят България, са я довели до национална катастрофа.

-Как се представиха сините кандидат-кметове - в Карлово, Монтана?

-Сините кметове се представят добре. Надявам се да имаме избор от първи тур. Чакаме добър резултат и в Кюстендил.

-Коалиционният ви партньор ГЕРБ има убедителна победа от първи тур в големите градове като Бургас, Велико Търново. Помогна ли синята подкрепа?

-Да, и в Бургас, и във Велико Търново ние подкрепяме кандидатите за кметове, издигнати от ГЕРБ. Ние взехме решение на национално ниво, че в петте големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, независимо по какъв начин се явяваме, ще подкрепим кметовете на ГЕРБ. И, надяваме се, че и нашата подкрепа е помогнала за успешния  резултат.

-И общата подкрепа важи с пълна сила и за балотажите?

-Да, ще напомня, че в коалиционното споразумение между двете партии сме записали, че когато една от двете партии отиде срещу друга в това политическо семейство, задължително се подкрепяме. Така че подкрепата е договорена още в рамковото споразумение. Ще работим за всички кметове от коалицията. И разбира се за тези, които отиват на балотаж. 

-Г-н Христов, дали политиците въобще успяха да привлекат и активират младото поколение?

-Изключително важно е да привлечем млади хора не само в СДС и ГЕРБ, а във всички политически формации. Между другото много добро впечатление на изборите в София ми направи Борис Бонев, когото малко познавах и с когото имах един-два дебата. Видя се каква подкрепа получава един млад човек - технократ, активен и със своя резултат привлича новите поколения да вярват в политиката.

-Колко общински съветници от ГЕРБ-СДС се очакват в местния парламент?

-При всички случаи съветниците, които ще влязат в Столична община от ГЕРБ-СДС няма да са достатъчни, за да формират самостоятелно мнозинство. Ще бъде шарен местният парламент, но това до известна степен не е лошо, защото ще имаме представители на по-голяма част от хората, които са избрали една или друга политическа формация. Ще има по-широка представителност. Там най-вероятно ще се търсят мнозинства по темите, които ще се обсъждат. Няма да е лесно, но е добре за гражданите, според мен.     

-Какъв извод си направихте от първия тур на местния вот?

-Накратко - изводът е, че десницата все още няма алтернатива, а БСП най-малко може да бъде такава.