Румен Овч. и Бриго пазят гърба на Корнелия

Критикуват Нинова, че БСП няма нито един кмет в 7 области

У нас
21:21 - 14 Ноември 2019
4322
Румен Овч. и Бриго пазят гърба на Корнелия

Два дни преди заседанието на Националния съвет на БСП тонът на отделните крила в партията се втвърди.

Среднощни совалки и прегрупиране белязаха целия четвъртък в София. Вътрешната опозиция преброи гласовете “за” и “срещу” председателя на БСП Корнелия Нинова и отчете, че едни от влиятелните социалисти Румен Овчаров и Бриго Аспарухов ще пазят гърба й от „приятелския огън”, пише „Труд”.

Сценариите за насроченото за неделя заседание от страна на ръководството на “Позитано” 20 включвали на първо място отклоняване на вниманието от оставката на Нинова с подробен, но “захаросан” анализ на резултатите от местния вот.

Анонсът от централата на социалистите е, че на заседанието в неделя ще присъстват спечелилите кметове и общински съветници.

Така вместо с катастрофалните резултати и двойният спад на гласовете за БСП само за 2 години (955 000 през 2017 г., 431 000 на местните избори сега ), членовете на пленума ще бъдат принудени да аплодират съпартийците си.

Както е известно, Румен Овчаров е от членовете на НС на БСП, който задава тона за поведение на най-голямата структура на червените – БСП-София.

А към момента от там няма сигнали, че искат оставката на Нинова с мотива, че “сега е време за трезв анализ на резултатите от местните избори”.

На много места в страната обаче са решени да настояват Нинова да освободи председателския пост. Мотивите: “БСП става регионална партия. Вместо увеличаване на географията на присъствието на БСП тя се сви още повече.

БСП няма нито един кмет в 7 области – Варна, Враца, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Социалистите имат само по един кмет в 7 области – Бургас, Габрово, Разград, Русе, Смолян, Търговище, Шумен. Ръководството нарушава устава като не зачита решенията на местните структури и демонстрира политическа арогантност”.

Заседанието на пленума в неделя се очертава да е много напрегнато и заради наближаващия отчетно-изборен период в БСП. Партията трябва да влезе в пълен цикъл изборни събрания, на които да избере местни лидери, а накрая и председател. Според сегашния устав обаче, лидерът на БСП се избира пряко от всички членове на БСП.

На челната снимка - другарите през 2005-а година