Румен Пашата погреба майка си

Гена Николова си отиде на 85-годишна възраст, почетоха паметта й в родното й село Миланово

Новини
22:12 - 15 Август 2024
3765
Румен Пашата погреба майка си

Майката на Румен Николов-Пашата - Гена Николова, е починала преди няколко месеца. Жената е издъхнала на 85-годишна възраст. Тя живееше в просторно имение в София, а всяко лято прекарваше в родното си село Миланово край София, където я познават катодобър и сърдечен човек, примерен християнин, помогнал за изграждането и поддържането на местната църква.

Новината, че вече си е отишла, дойде на традиционния водосвет на 15 август, койо се организира за деня на Света Богородица в с. Миланово. Тогава се провжда и фестивал на народната песен. Всички роднини на баба Гена се събраха на празника в селото днес и почетоха и нейната памет.

Преди години Гена Николова разказа пред медиите: "Синовете ми, аз, както и всички хора от селото направихме тук църква за чудо и приказ. Само за една година. Старата ни църква е от 1892 г. и вече е много порутена. Тя е обявена за паметник на културата. Чествахме я на всеки 15 август, когато е големият празник на Света Богородица - Успение Богородично. Събирахме се цялото село, правехме курбани, песни, веселби. Идеята да вдигнем нова църква дойде от едни съседи - сем. Агонцеви. Седя си аз един ден тук и идва кметът, предишният, с някакви хора и казват: "Гено, искаме да те поканим в инициативния комитет, ще правим нова черква." И аз викам: "Добре, нямам нищо против." На другия ден ми казаха: "Искаме ти да събираш пари от хората", и аз се съгласих. Нито питах децата, нито моя дядо, той тогава беше жив. И през 2002 година построихме църквата".

Майката на Румен Пашата навремето работила в ТКЗС. Там дълги години била касиер, после отишла в търговията. "Децата ми отраснаха тук, на село, на чист въздух. После и внуците отгледах тук. На младини не ни беше лесно, ама си ги изучих всичките", казваше Гена Николова.